Μια φωτογραφία εκπροσωπεί τον Λιού Σιαομπό

Μια φωτογραφία εκπροσωπεί τον Λιού Σιαομπό Facebook Twitter
0

Τον περασμένο Δεκέμβρη, το κινεζικό καθεστώς επέβαλε 11ετή φυλάκιση στον 54χρονο κινέζο Λιού Σιαομπό. Γνωστός για τις αντικαθεστωτικές δράσεις του, ηγετικό στέλεχος των διαδηλώσεων του '89 και των γεγονότων της πλατείας Τιενανμέν, ο Λιού ήταν ο κύριος συντάκτης του μανιφέστου της «Χάρτας 8» που αφορούσε στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη θεσμοθέτηση εκλογών για την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος.

«Προτιμάμε να έχουμε δέκα διαβόλους που θα ελέγχουν ο ένας τον άλλο από έναν άγγελο που θα διαθέτει την απόλυτη εξουσία», έγραφε σε δημόσια διακήρυξή του το 1989, όταν ξεκίνησε απεργία πείνας μαζί με τον τραγουδιστή Χου Ντετζιάν και δύο άλλους διανοούμενους.

Στις 8 Οκτωβρίου του 2010, το όνομα του ήρθε ξανά στην επικαιρότητα όταν ανακοινώθηκε ότι θα τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Από εκείνη τη μέρα έχουν πολλαπλασιαστεί  τόσο οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση του όσο και η οργή της Κίνας για την απόφαση αυτή. Οι αρχές απαγόρευσαν τη μετάβαση του ίδιου και των συγγενών του στην απονομή των βραβείων στο Όσλο, υποβάλλοντας μάλιστα τη σύζυγό του σε «κατ' οίκον» επιτήρηση.

Ταυτόχρονα, 18 χώρες ανάμεσά τους οι:  Ρωσία,  Καζακστάν, Κολομβία, Τυνησία, Σαουδικής Αραβία, Πακιστάν, Σερβία, Ιράκ, Ιράν, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Φιλιππίνες, Αίγυπτος, Σουδάν, Ουκρανία, Κούβα, Μαρόκο υπέκυψαν στις πιέσεις της Κίνας και δε θα στείλουν εκπρόσωπο στην αυριανή τελετή.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε να βάλει η χτεσινή απονομή του Βραβείο Ειρήνης Κομφούκιου στον πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν και επίτιμο πρόεδρο του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος, Λιόν Σαν, ακριβώς μια μέρα πριν την τελετή απονομής στο Όσλο.

Η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και η ΕΕ ζητούν μάταια από την Κίνα την απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό.

Για άλλη μια φορά, το κινεζικό καθεστώς δείχνει το σκληρό του πρόσωπο στερώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στο βωμό μιας ειρήνης που δεν έρχεται ποτέ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM