Εβδομήντα τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις γνωστοποίησαν με επιστολή τους ότι διακόπτουν την συνεργασία τους με τα Ηνωμένα Έθνη στη Συρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη "χειραγώγηση των προσπαθειών διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας" από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την ανικανότητα των ΗΕ να προβάλουν αντίσταση σε αυτές τις πιέσεις.


Με επιστολή τους προς το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των ΗΕ, οι ΜΚΟ επίσης ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την οργάνωση της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στην Συρία, ανάμεσα τους και τις διαδικασίες εκκένωσης ιατρικών εγκαταστάσεων.


"Έχει γίνει σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση ασκεί σημαντική επιρροή στην δουλειά των υπηρεσιών των ΗΕ που έχουν βάση στην Δαμασκό καθώς στους εταίρους της", ανέφεραν ο συριακός Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος στην επιστολή.


Ανάμεσα στις ΜΚΟ που συνυπογράφουν την επιστολή είναι η Συρο-αμερικανική Ιατρική Κοινότητα και η οργάνωση γνωστή ως "Λευκά Κράνη", που δραστηριοποιούνται στην παροχή βοήθειας σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.


Στην επιστολή εκφράζεται συγκεκριμένα η διαμαρτυρία για πολιτική πίεση που ασκεί το καθεστώς για να αποτραπεί αποτελεσματικά η διάσωση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Συρίας που τελούν υπό πολιορκία, όπως στην περιοχή Γούτα, γύρω από την Δαμασκό ή στην Μαντάγια.


Σύμφωνα με τα ΗΕ, 600.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι, κυρίως από κυβερνητικές δυνάμεις, και συχνά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας.


Πρέπει να εκφράσουμε, υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ "την ανησυχία μας για την χειραγώγηση των ανθρωπιστικών βοηθειών από τα πολιτικά συμφέροντα της συριακής κυβέρνησης, που στερεί από Σύρους που κατοικούν σε πολιορκούμενες περιοχές τις υπηρεσίες των ανθρωπιστικών προγραμμάτων".


Η διακοπή των εργασιών των ΜΚΟ θα διαρκέσει, όπως αναφέρεται στην επιστολή, μέχρις ότου τα ΗΕ εγκαθιδρύσουν "έναν νέο μηχανισμό ελεύθερο από πολιτική επιρροή". "Η συριακή κυβέρνηση παρενέβη στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλές περιπτώσεις", τονίζουν οι οργανώσεις. "Αυτή η σκόπιμη χειραγώγηση από τη συριακή κυβέρνηση και η προσήνεια εκ μέρους των ΗΕ συμβαδίζουν", τονίζουν οι ΜΚΟ. "Ο συριακός λαός υποφέρει περισσότερο".


Σε απάντηση στην επιστολή των 73 ΜΚΟ, ο εκπρόσωπος των ΗΕ Στεφάν Ντουρατζίτς, τόνισε πως "οι υπηρεσίες των ΗΕ εργάζονται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον" στη Συρία και επανέλαβε την αμεροληψία "των ΗΕ στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας". "Ποτέ δεν διστάσαμε να μιλήσουμε", επισήμανε ο Ντουρατζίτς όταν η συριακή κυβέρνηση παρενέβη στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας με την αφαίρεση ιατρικού εξοπλισμού από αυτοκινητοπομπές των ΗΕ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr