Σχέδιο για δημιουργία ταμείου της Ευρωζώνης για θωράκισή της από εξωτερικά σοκ

Σχέδιο για δημιουργία ταμείου της Ευρωζώνης για θωράκισή της από εξωτερικά σοκ Facebook Twitter
0

Η δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, που θα βοηθήσει στη θωράκισή της από χρηματοπιστωτικά σοκ, θα τεθεί προς συζήτηση την Παρασκευή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η Ευρωζώνη στερείται σήμερα δύο χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση, αναφέρει η σλοβακική προεδρία της ΕΕ σε σημείωμά της για τις συζητήσεις που θα έχουν υπουργοί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μπρατισλάβα.


Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι μία ασφαλιστική λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να μετακινήσει χρήματα από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες της ΕΕ. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι μία σταθεροποιητική λειτουργία που θα απορροφούσε τα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ένα «δημοσιονομικό ταμείο» της Ευρωζώνης, θα κάλυπτε και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.


«Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα... μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας.

Η ιδέα ενός τέτοιου ταμείου αιωρούνταν από την κρίση κρατικού χρέους του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μεταξύ άλλων ωφελειών, θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή τα χρήματά του θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, τονίζει το σημείωμα.

Η πρόσβαση στο ταμείο θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημειώνεται.
Το ταμείο θα μπορούσε, περαιτέρω, να βοηθήσει στην αποτροπή πανικού στις αγορές και ντόμινο σε περιόδους κρίσης, αλλά πρέπει να αποφευχθεί να αποτελεί μία συγκαλυμμένη μορφή μόνιμων μεταβιβάσεων από ένα μέρος της Ένωσης σε άλλο, σύμφωνα με το έγγραφο. Θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτόματα, για να αποφευχθούν μακρές πολιτικές συζητήσεις που θα υπονόμευαν την αποτελεσματικότητά του. Οι κανόνες για την ενεργοποίησή του, για το πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν, για ποιο σκοπό και πώς θα αποπληρωθούν, πρέπει να είναι γνωστοί εκ των προτέρων, σημειώνεται.

Το ταμείο θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την ασφάλιση της ανεργίας, σύμφωνα με το έγγραφο, συμπληρώνοντας εθνικά προγράμματα κατά της ανεργίας. Οι χώρες που έχουν πλεονάσματα σε καλές οικονομικά εποχές θα μπορούσαν να δαπανήσουν τα χρήματα για να βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλειμμάτων χωρών που βρίσκονται σε ύφεση.


Η χρηματοδότηση του ταμείου θα μπορούσε να προέρχεται από ετήσιες εισφορές. Οι πληρωμές μπορεί να συνδέονται με το παραγωγικό κενό ή το επίπεδο της ανεργίας. Μία άλλη επιλογή θα ήταν ένα επενδυτικό ταμείο που θα χρηματοδοτούσε μεγάλα πανευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών, αντίστοιχα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις που λειτουργεί σήμερα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διεθνή / «Τα γυρίζει» ο Τραμπ για τον Μαμντάνι: Τώρα λέει πως θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Ο νέος δήμαρχος έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου, αν αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τους Νεοϋορκέζους
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Tο πιο πρόσφατο κείμενο του αμερικανικού σχεδίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM