Η Ισπανία οδεύει ξανά σε εκλογές - Ο Ραχόι δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης για σχηματισμό κυβέρνησης

Η Ισπανία οδεύει ξανά σε εκλογές - Ο Ραχόι δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης για σχηματισμό κυβέρνησης Facebook Twitter
0

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχασε, όπως ήταν αναμενόμενο, την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η χώρα οδεύει προς τη διεξαγωγή τρίτων βουλευτικών εκλογών μέσα σε ένα έτος. Αν δεν βρεθεί κάποια λύση μέσα στους επόμενους δύο μήνες το κοινοβούλιο θα διαλυθεί αυτομάτως στις 31 Οκτωβρίου και θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν πιθανότατα ανήμερα τα Χριστούγεννα.


Ο Ραχόι, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) εξασφάλισε 170 ψήφους στο 350μελές κοινοβούλιο, έξι λιγότερες απ' όσες χρειαζόταν προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.


Το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και ένα μικρό τοπικό κόμμα των Καναρίων Νήσων του παρείχαν την ψήφο τους, όμως οι Σοσιαλιστές (PSOE), η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos και τα τοπικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας τον καταψήφισαν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM