Politico: Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη συμφωνία για την Κύπρο

Politico: Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη συμφωνία για την Κύπρο Facebook Twitter
0

«Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη συμφωνία για την Κύπρο», είναι ο τίτλος ανάλυσης για την πορεία του Κυπριακού που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα Politico, η οποία σημειώνει ότι «η αναστάτωση στην Άγκυρα συμπίπτει με την τελική ώθηση προς συμφωνία επανένωσης».

Το δημοσίευμα σχολιάζει το πώς θα μπορούσαν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να επηρεαστούν από τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν ως «κλάδος ελιάς» προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, ο οποίος αναφέρει: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε συμφωνία. Είμαστε κουρασμένοι από το κυπριακό πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι, χωρίς συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τη διαδικασία προσχώρησης (στην ΕΕ). Είναι τόσο απλό».

Το δημοσίευμα σημειώνει περαιτέρω ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεχίζονται, παρά τα γεγονότα στην Τουρκία σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ δεν αποκλείεται το πραξικόπημα να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη διαδικασία, καθώς, όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την προηγούμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ «της απαράδεκτης κατάστασης (στην Τουρκία) και της εξάρτησης απ' αυτή» ή μια μελλοντική «ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ».

Το κακό σενάριο ωστόσο είναι, σύμφωνα με την Politico, οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν σε συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος να θέσουν το σύνολο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σε αναμονή, εξαλείφοντας ένα ισχυρό κίνητρο για να υποστηρίξει η Τουρκία την επανένωση της Κύπρου.

Πιθανώς επίσης ένας όλο και πιο αυταρχικός Ερντογάν να έχει διαφορετικά σχέδια για την Κύπρο και να ενισχύσει περαιτέρω την εξάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία ή ακόμα και να προωθήσει την πλήρη ενσωμάτωσή του στη χώρα, καταλήγει το δημοσίευμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM