Απεργία την Πρωτομαγιά

Πυρά και εκ των έσω στον Τραμπ για την επίθεση του στην οικογένεια Χαν

Πυρά και εκ των έσω στον Τραμπ για την επίθεση του στην οικογένεια Χαν Facebook Twitter
0

Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων ζήτησε την υποστήριξη των μελών του κόμματος στο Κογκρέσο, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τη σφοδρότητα των επικρίσεων που δέχεται ο Τραμπ, με τις φραστικές επιθέσεις του στους μουσουλμάνους γονείς του λοχαγού Χουμαγιούν Χαν.

 

Ο λοχαγός σκοτώθηκε στο Ιράκ, ενώ η προσωπική επίθεση του Τραμπ κατά των γονιών του Κιζιρ και Γαζάλα Χαν έχει προκαλέσει την άσκηση σφοδρής κριτικής κατά του Τραμπ από υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Κιζιρ Χαν ήταν ομιλητής στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ Τραμπ άσκησε κριτική για τη στάση σιωπής της συζύγου του, κατά την ομιλία που ο ίδιος απηύθυνε στο συνέδριο.

 

Από την άλλη μεριά, η επικριτική στάση του Τραμπ, έναντι μιας μουσουλμανικής οικογένειας που έχει υποστεί την υπέρτατη θυσία για την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στους ηγετικούς κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.

 

Ο επίκαιρος Τεντ Κρουζ

 

Ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρώην αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ που είναι επίσης η πιο ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία από πλευράς των βετεράνων στο Κογκρέσο, μπήκε στο χορό των επικριτών του Τραμπ, μαζί με το διοικητή των βετεράνων.

Το ζήτημα που προέκυψε μεταξύ του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και της οικογένειας Χαν, υπογραμμίζει τις ευαίσθητες ισορροπίες αλλά και την ουσιαστική έλλειψη πολιτικής ενότητας στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ενισχύοντας το γενικότερο κλίμα πολιτικής ανησυχίας για τις εξελίξεις στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Από την άλλη μεριά, το συνέδριο των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Φιλαδέλφεια κατόρθωσε να δώσει προς το ακροατήριο των Αμερικανών ψηφοφόρων ένα ευρύ μήνυμα πολιτικής ενότητας, παρά τις διαφοροποιήσεις μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο, το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στιγματίστηκε από τις απουσίες των μελών της οικογένειας Μπους, που έχει δώσει τους δύο προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, αλλά και την άρνηση του Τεντ Κρουζ να υποστηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ. Η άρνηση αυτή, γίνεται πολιτικά επίκαιρη για τους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων κάθε φορά που ο Τραμπ εφαρμόζει την προσφιλή τακτική των προσωπικών επιθέσεων έναντι των πολιτικών αντιπάλων του ή των ανθρώπων που τους υποστηρίζουν.

 

Ζητώντας υποστήριξη

 

Ο Ρομπ Γουάσινγκερ, που ήταν στο παρελθόν υποψήφιος θα θητεία στο Κογκρέσο και ανήκει στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ με αρμοδιότητα στις σχέσεις με τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα, έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους βοηθούς των Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών τονίζοντας: “Θέλουμε να έχουμε για το ζήτημα που έχει προκύψει (με την οικογένεια Χαν) αρκετές δηλώσεις μελών της Γερουσίας σήμερα. Θα εκτιμούσαμε πραγματικά τη βοήθειά σας.” Παρόμοιο ηλεκτρονικό μήνυμα έλαβαν και οι βοηθοί των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με μαρτυρία ενός από αυτούς. Στο ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα είχαν συμπεριληφθεί σημεία της αντιπαράθεσης τα οποία θα μπορούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στα δύο νομοθετικά σώματα να υποστηρίξουν με δηλώσεις του, προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ να βγει από δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

 

Από την πλευρά της, η Χοπ Χικς εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι η προεκλογική καμπάνια του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, θα είναι ευγνώμων εάν λάβει την υποστήριξη των γερουσιαστών του κόμματος στο Κογκρέσο, επιβεβαιώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι “εργάζονται” προκειμένου ν' αποτρέψουν μία προεδρική εκλογή για τη Χίλαρι Κλίντον. Από την πλευρά του, ο Γουάσινγκερ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

 

Χωρίς αποτέλεσμα...

 

Ωστόσο, έκκληση σε βοήθεια δε φαίνεται να είχε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα για τον Τραμπ, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές καλύφτηκαν πολιτικά από του δήλωση του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα Μιτς Μακόνελ.

Ο Μακόνελ χαρακτήρισε το λοχαγό Χαν “Αμερικανό ήρωα” τονίζοντας ότι “μια απαγόρευση εισόδου στους πιστούς μιας θρησκείας, είναι απλά αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες.” Από την άλλη μεριά, κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων αφήνουν να εννοηθεί ότι η στάση των Γερουσιαστών στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι αποστάσεις που τηρούν από τον Τραμπ δε θα οδηγήσει στην απόσυρση της επίσημης υποστήριξης τους στην προεδρική υποψηφιότητά του.

 

Η επίθεση του Τραμπ

Στην ομιλία του στο συνέδριο των Δημοκρατικών ο Κιζίρ Χαν μίλησε για τη θυσία του γιου του και άσκησε κριτική στον Τραμπ για την εξαγγελία του σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο Χαν κρατούσε ένα αντίγραφο του συντάγματος των ΗΠΑ και συνέστησε στον Τραμπ να το διαβάσει. Από τη στιγμή εκείνη ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι δέθηκε τη “μοχθηρή επίθεση” της οικογένειας Χαν. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η Γαζάλα Χαν έμεινε σιωπηρή επειδή προφανώς, δεν της επιτρέπονταν να μιλήσει από το σύζυγό της, στο πλαίσιο γενικότερων περιορισμών που επιβάλλουν οι μουσουλμάνοι στις συζύγους τους.

Η σκληρή κριτική του Μακέιν

Από την πλευρά του, ο Μακέιν που ήταν προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2008 και σήμερα είναι πρόεδρος της επιτροπής για τις ένοπλες δυνάμεις στη Γερουσία, εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία άσκησε δριμεία κριτική στα σχόλια του Τραμπ. “Παρά το γεγονός ότι το κόμμα μας τον εξέλεξε ως προεδρικό υποψήφιο, η προεδρική υποψηφιότητά του δε του δίνει την άδεια να συκοφαντεί ακόμα κι αυτούς που δεν είναι οι καλύτεροι, μεταξύ μας,” ανέφερε καυστικά ο Μακέιν, που ήταν αιχμάλωτος πολέμου για πέντε χρόνια στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μακ Θόρνμπερι, εκπρόσωπος από το Τέξας, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι “ήταν έξαλλος” με την επίθεση του Τραμπ στην οικογένεια Χαν. Το ίδιο υποστήριξε και ο βετεράνος πρόεδρος της Ένωσης Βετεράνων Ξένων Πολέμων, που εκπροσωπεί 1,7 εκατ. μέλη. Τόσο ο Τραμπ, όσο και η Κλίντον μίλησαν στην εθνική διάσκεψη της ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Η απόλυση Μπρούκοβερ

 

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ απέλυσε τον υψηλόβαθμο σύμβουλό του Εντ Μπρούκοβερ, σύμφωνα με δύο πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην προεκλογική του εκστρατεία. Ωστόσο, δε γνωστοποιήθηκαν οι λόγοι της απόλυσης.

Μία ανακοίνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Μπρούκοβερ. “Η προεκλογική εκστρατεία και ο Εντ διαχώρισαν τους δρόμους τους. Ωστόσο, τον ευχαριστούμε για την ουσιαστική συνεισφορά του κι εκτιμούμε τη συνεχή υποστήριξή του,” ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της καμπάνιας.

 

Από την πλευρά του, ο Μπρούκοβερ δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει την ανακοίνωση. Ο ίδιος, συμμετείχε στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ από τον Ιούνιο είχε ως αρμοδιότητα τις σχέσεις της προεκλογικής καμπάνιας του με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Πριν από την πρόσληψή του από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπρούκοβερ ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπεν Κάρσον στην αποτυχημένη προσπάθειά του να κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων.

 

Αρνητική διαφήμιση

 

Η τακτική των προσωπικών επιθέσεων που επιλέγει ο Ντόναλντ Τραμπ ελέω δωρεάν θεαματικότητας φαίνεται ότι του προκαλεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, με τη συνακόλουθη αρνητική διαφήμιση που προκαλεί. Οι σχέσεις του τόσο με το Κογκρέσο, όσο και με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, υπογραμμίζοντας τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των ηγετικών κύκλων και του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Ωστόσο, οι πολιτικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται στο Κογκρέσο και περιφερειακά των κέντρων λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι οι “αντοχές” των Ρεπουμπλικάνων είναι περιορισμένες.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ