50 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο

50 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο Facebook Twitter
14
50 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο Facebook Twitter
Το Pulse Club στο Ορλάντο

Nεκρός είναι ο δράστης που νωρίτερα εισέβαλε σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο και άρχισε να πυροβολεί, όπως ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά η αστυνομία.

Οι αρχές έκαναν αρχικά λόγο για πολλούς τραυματίες μετά τους πυροβολισμούς που ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Pulse Club, αλλά πριν λίγο έγινε γνωστό πως υπάρχουν και αρκετοί νεκροί. Ξένα μέσα μεταδίδουν πως ο αριθμός των νεκρών μέχρι τώρα είναι 20.

Οι αρχές ερευνούν αν ο δράστης της επίθεσης αυτής ήταν ένας "μοναχικός λύκος", αν δηλαδή έδρασε μόνος ή αν είχε συνεργούς. Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για "τρομοκρατική ενέργεια". Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο τουφέκι και ένα πιστόλι.


Ο δήμαρχος του Ορλάντο λίγα λεπτά νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι "χάθηκαν πολλές ζωές" στην επίθεση στο ναϊτκλάμπ Pulse.  Συνολικά 42 τραυματίες έχουν μεταφερθεί ήδη σε νοσοκομεία.


Ο ύποπτος, που κρατούσε ομήρους μέσα στο κλαμπ, σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς. Ένας από τους αστυνομικούς αυτούς τραυματίστηκε ενώ όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν.

 


50 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο Facebook Twitter
50 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο Facebook Twitter

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο νάιτκλαμπ και οι ιδιοκτήτες του έκαναν έκκληση μέσω του Facebook σε όσους ήταν παρόντες "να βγουν έξω και να τρέξουν".


Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  έκαναν λόγο για 7-20 τραυματίες από τα πυρά. και πως ο δράστης ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι αστυνομικοί προχώρησαν σε "ελεγχόμενη έκρηξη" έξω από το χώρο.


"Γύρω στις 2.00 (9.00 ώρα Ελλάδας) κάποιος άρχισε να πυροβολεί. Όλοι έπεσαν στο πάτωμα" αφηγήθηκε ένας από τους πελάτες του κλαμπ, ο Ρικάρντο Νεγκρόν, στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News. "Νόμιζα ότι ο δράστης πυροβολούσε στον αέρα επειδή έβλεπα τα φώτα να πέφτουν. Έγινε μια μικρή παύση και ορισμένοι από εμάς καταφέραμε να σηκωθούμε και να βγούμε έξω τρέχοντας. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ή και ακόμη χειρότερα", πρόσθεσε.

50 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο Facebook Twitter


Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που ένα βίαιο έγκλημα σημειώνεται στην πόλη του Ορλάντο. Το βράδυ της Παρασκευής, μια νεαρή τραγουδίστρια, η Κριστίνα Γκρίμι, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι The Voice, δολοφονήθηκε ενώ υπέγραφε αυτόγραφα μετά από μια συναυλία στο Plaza Live, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το Pulse.

   


           

UPDATE:

Οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε ναϊκλάμπ του Ορλάντο ανέρχονται στους 50 και οι τραυματίες στους 53, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.


Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν ακόμη πτώματα μέσα στο κλαμπ και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους συνεχίζεται.

 

29χρονος Αμερικανός με καταγωγή από το Αφγανιστάν ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Ορλάντο

 

50 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο Facebook Twitter
Φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη, Omar Saddiqui Mateen

 

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ μέσα σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο και κατόπιν κράτησε ομήρους τους θαμώνες ονομαζόταν Όμαρ Ματίν (Omar Saddiqui Mateen) και ήταν Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία και αν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί . Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει τα ψηφιακά ίχνη του δράστη προκειμένου να εντοπιστούν διασυνδέσεις με ακραίες οργανώσεις ή ακόμη και στοιχεία που θα δείξουν αν είχε συνεργούς στη διοργάνωση της πράξης του.

Ο Ματίν σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse.

Ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε eεπίσης ότι ο ένοπλος που επιτέθηκε στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο καταγόταν από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Κινγκ, ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.

Ο βουλευτής Άλαν Γκρέισον, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ονομάζεται Όμαρ Ματίν και είναι Αμερικανός πολίτης.

50 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο Facebook Twitter
Φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη, Omar Saddiqui Mateen

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν Όμαρ Ματίν ενώ νωρίτερα η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια πράξη "ισλαμιστικής τρομοκρατίας". Ο ύποπτος ήταν οπλισμένος με ένα επιθετικό τουφέκι, ένα πιστόλι και μια άγνωστου τύπου "συσκευή". "Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το πρόσωπο αυτό ενδέχεται να ήταν συμπαθών αυτής της συγκεκριμένης ιδεολογίας, όμως δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά", εξήγησε ο ειδικός πράκτορας Ρον Χάρπερ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του δράστη με ακραίους ισλαμιστές.

Η επίθεση του ενόπλου "εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Μίνα. "Γύρω στις 5 το πρωί, ελήφθη η απόφαση να σώσουμε τους ομήρους που βρίσκονταν μέσα", συνέχισε, κάνοντας λόγο για "πολλούς νεκρούς στο εσωτερικό", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

"Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι, περίπου 20, σκοτώθηκαν από σφαίρες μέσα στο ναϊτκλάμπ", είπε από την πλευρά του ο Χάρπερ.
Οι 42 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε τρια κοντινά νοσοκομεία.

Οι αρχές δεν έχουν καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η επίθεση στο Pulse σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη δολοφονία της νεαρής τραγουδίστριας Κριστίνα Γκρίμι την Παρασκευή, στην ίδια πόλη. Ο δράστης της δολοφονίας αυτής αμέσως μετά έβαλε τέλος στη ζωή του, με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση σε ένα ναϊτκλάμπ του Ορλάντο, στη Φλόριντα, από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση "να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια" στις τοπικές αρχές.

"Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.

 

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ