Το αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα PSD της Ρουμανίας κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές χθες σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ένα exit poll, τοποθετώντας το σε σχέση ισχύος πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του χρόνου.

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν ένα αναμενόμενο 37,5% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll.

 

Οι αριστεροί αποχώρησαν από την κυβέρνηση στη Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρσι, ένα χρόνο αφότου έγιναν μαζικές διαδηλώσεις μετά από μια θανάσιμη πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο η οποία έφερε στο προσκήνιο ανησυχίες για μεγάλη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση.

 

Ένα υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών ηγείται της χώρας μέχρι τις βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Περίπου ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ρουμανίας, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό 20 εκατομμύρια, έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση δημάρχου ή μέλους δημοτικού συμβουλίου.

 

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται ένα σύνολο 14,84 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, ή περίπου ένα τρίτο του ενοποιημένου εθνικού προϋπολογισμού, και διατηρεί επίσης και πρόσβαση σε αναπτυξιακούς πόρους της ΕΕ.

 

Το exit poll έγινε από την εταιρεία Curs-Avangarde για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού Romania TV, και έδειξε ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα ήρθε δεύτερο με 28% των ψήφων.

 

Τα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr