ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν Σύρους πρόσφυγες (βίντεο)

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν Σύρους πρόσφυγες (βίντεο) Facebook Twitter
0

Όπως καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW), Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν Σύρους που προσπαθούσαν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος, την ώρα που οι μάχες στην επαρχία του Χαλεπιού εντείνονται και ενδέχεται να προκαλέσουν την έξοδο και άλλων ανθρώπων.

Στην έκθεσή της βασίζεται σε συνεντεύξεις με τα θύματα, άλλους μάρτυρες και Σύρους κατοίκους της περιοχής, η οργάνωση υποστηρίζει ότι φέτος το Μάρτιο και τον Απρίλιο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά ως αποτέλεσμα των πυρών και των χτυπημάτων των συνοριοφυλάκων. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένα παιδί.

Η οργάνωση έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται ότι εικονίζονται τα θύματα. Στις εικόνες διακρίνεται ένα σώμα, μέσα στα αίματα, με επιδέσμους στο γυμνό στήθος του. Ένας νεκρός άνδρας φέρει κόκκινα και μαβιά σημάδια στην πλάτη και τα χέρια του.

Απαντώντας στην έκθεση του HRW ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τηρεί μια πολιτική «ανοιχτών θυρών» για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία.

Ωστόσο εδώ και περίπου έναν χρόνο μόνο όσοι χρειάζονται κατεπείγουσα ιατρική περίθαλψη, που δεν είναι διαθέσιμη στη Συρία, έχουν καταφέρει να περάσουν νόμιμα σε τουρκικό έδαφος ενώ άλλοι βασίζονται σε διακινητές για να τους περάσουν από τα σύνορα, πληρώνοντας αδρά. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε καταυλισμούς εντός του συριακού εδάφους, σε μια εκδοχή «ασφαλούς ζώνης» την οποία προωθεί η Τουρκία, που όμως δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως τέτοια.

«Η Τουρκία δέχεται πρόσφυγες σε καθορισμένα σημεία εισόδου εάν και όποτε υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή των αμάχων» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Το HRW δημοσιοποίησε επίσης αποσπάσματα από συνεντεύξεις με τέσσερα από τα θύματα, πέντε μάρτυρες και έξι ντόπιους Σύρους οι οποίοι περιέγραψαν επτά περιπτώσεις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά τις οποίες οι Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν ή επιτέθηκαν σε 17 Σύρους αιτούντες άσυλο και σε δύο διακινητές.

Το βίντεο που εικονίζει κάποια από τα θύματα και τα πτώματα τραβήχτηκε από έναν φύλακα ασφαλείας στον καταυλισμό των εκτοπισμένων αμάχων.

Η οργάνωση, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τα σύνορά της, όμως τονίζει ότι η χώρα θα πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά τη χρήση φονικής βίας καθώς και το δικαίωμα στη ζωή.

Δείτε το βίντεο:

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ