Μπορεί η καθημερινή λήψη ασπιρίνης να προλάβει ή να καθυστερήσει τον καρκίνο;

Μπορεί η καθημερινή λήψη ασπιρίνης να προλάβει ή να καθυστερήσει τον καρκίνο; Facebook Twitter
0

Το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής στον κόσμο, που θα προσπαθήσει να απαντήσει στο αν η καθημερινή λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου.

 

Η δοκιμή με τίτλο «Προσθήκη Ασπιρίνης φάση 3» θα διαρκέσει 12 χρόνια και θα συμμετάσχουν 11.000 άνθρωποι που λαμβάνουν ή έχουν υποβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του εντέρου, του προστάτη ή του στομάχου- 9.000 ασθενείς από τη Βρετανία και άλλοι 2.000 στην Ινδία.

Πρακτικά, οι ασθενείς θα χωριστούν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη θα χορηγούνται επί 5 χρόνια 300 μιλιγκράμ ασπιρίνης καθημερινά, στην δεύτερη 100 μιλιγκράμ ενώ στην τρίτη οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια, όλοι τους θα παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς για άλλα 5 χρόνια.

«Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι συναρπαστικές και ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μας δώσει μια σαφή απάντηση για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας», σχολίασε η Δρ. Φιόνα Ρέντινγκτον.

Παλαιότερες δοκιμές έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη, ένα από τα φτηνότερα και πιο διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Αν ανακαλύψουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση αυτών των καρκίνων, αυτό θα άλλαζε τις μελλοντικές θεραπείες και θα μας παρείχε ένα απλό και όχι ακριβό μέσο» για να καταπολεμηθεί η ασθένεια, υπογράμμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, που είναι υπεύθυνη μιας ερευνητικής μονάδας του πανεπιστημίου UCL.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ