Περίπου 6 με 14 χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων εκτιμάται ότι καταλήγουν σε κοραλλιογενείς υφάλους κάθε χρόνο.

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Environmental Contamination and Toxicology, κι αναμεταδίδει το περιοδικό Time, τα αντηλιακά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι λουόμενοι για να προστατευθούν από τον ήλιο ευθύνονται εν μέρει για το «θάνατο» των κοραλλιογενών υφάλων.


Η οξυβενζόνη είναι ένα χημικό που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και το οποίο χρησιμοποιείται σε 3.500 μάρκες αντηλιακών σε όλο τον κόσμο. Σε μεγάλη συγκέντρωση ωστόσο, όπως για παράδειγμα σε τουριστικές περιοχές της Χαβάης και της Καραϊβικής με κοραλλιογενείς υφάλους, μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά ως προς τα συγκεκριμένα παραγωγικά συστήματα. Κατόπιν δειγματοληψιών, διαπιστώθηκε πως ειδικά σε αυτές τις δύο περιοχές, η συγκέντρωση οξυβενζόνης ήταν 12 φορές μεγαλύτερη.


Όπως προέκυψε από σχετικά πειράματα, η οξυβενζόνη προκαλεί βλάβες στο DNA και διαταράσσει το ορμονικό σύστημα με αποτέλεσμα οι προνύμφες των κοραλλίων να παγιδεύονται μέσα στον ίδιο τον εξωσκελετό τους και να πεθαίνουν.

 

Οι ερευνητές ζητούν τώρα τον περιορισμό της χρήσης αντηλιακών σε ευαίσθητες περιοχές, και συνιστούν μάλιστα στους δύτες να προτιμούν ολόσωμες στολές για την προστασία τους και να αποφεύγουν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr