Παρόλο που οι κάτοικοι της Πομπηίας δεν χρησιμοποιούσαν οδοντόβουρτσα είχαν καθαρά δόντια εξαιτίας της διατροφής τους που περιείχε ελάχιστη ζάχαρη.
Παρόλο που οι κάτοικοι της Πομπηίας δεν χρησιμοποιούσαν οδοντόβουρτσα είχαν καθαρά δόντια εξαιτίας της διατροφής τους που περιείχε ελάχιστη ζάχαρη.

 

Εντελώς περιττή θα ήταν για τους Αρχαίους Ρωμαίους της Πομπηίας μια επίσκεψη στον οδοντίατρο –αν υπήρχε τότε, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι ίδιοι είχαν εντυπωσιακές οδοντοστοιχίες χωρίς μάλιστα να φροντίζουν ιδιαίτερα γι' αυτό.


Το πώς, όμως, οι κάτοικοι της Πομπηίας κατάφερναν να διατηρούν τα δόντια τους τόσο υγιή, απάντησαν ιταλοί αρχαιολόγοι, οι οποίο και εξέτασαν τις μουμιοποιημένες, από την έκρηξη του ηφαιστείου το 79 μ.Χ, σορούς 30 κατοίκων της Πομπηίας. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από αξονικές και μαγνητικές φωτογραφίες, επικεντρωμένοι κυρίως στη στοματική υγιεινή.


Το «κλειδί της επιτυχίας» δεν κρύβεται πουθενά αλλού παρά αποκλειστικά και μόνο στη διατροφή που έκαναν, που περιείχε πολλά φρούτα και λαχανικά κι ελάχιστη ζάχαρη. Αποκλείοντας τις γλυκές τροφές και προτιμώντας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, κατάφερναν να έχουν τόσο αψεγάδιαστα δόντια. Αν και όπως εκτιμάται στην έρευνα, θετικά σε αυτό μπορεί να λειτούργησαν επίσης και τα υψηλά επίπεδα φθορίου τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο νερό της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο.

 

 

 

Τέλεια δόντια δεν είχαν όμως μόνο οι Αρχαίοι Ρωμαίοι, αλλά και η δυναστεία των Τυδώρ -που έζησαν την εποχή της Βασίλισσας Ελισάβετ Α'- πάλι εξαιτίας της έλλειψης ζάχαρης στη διατροφή τους. Όταν όμως η παραγωγή ζάχαρης άρχισε να εξαπλώνεται σε Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία κατά τη διάρκεια του 1600, η τιμή της έπεσε, η ζάχαρη έγινε ένα κοινό στοιχείο της διατροφής πολλών Ευρωπαίων και κάπου εκεί, ενδεχομένως, άρχισαν οι οδοντίατροι να γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητοι.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr