Η έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική τον περασμένο μήνα ήταν η μικρότερη που καταγράφηκε ποτέ τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ, ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

 

"Η έκταση των πάγων που λείπουν και στους δύο πόλους ήταν αρκετά ασυνήθιστη", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για το Παγκόσμιο Κλίμα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), ο πρώτος μήνας του 2017 ήταν ο τρίτος θερμότερος από το 1880, όταν άρχισαν να κρατούνται αρχεία. Η έκταση των πάγων σε Αρκτική και Ανταρκτική έφτασε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, από το 1979, οπότε άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία από τους δορυφόρους.

 

Όσον αφορά την παγκόσμια μέση θερμοκρασία του πλανήτη, τόσο της γης όσο και των ωκεανών, τον Ιανουάριο ήταν 0,88ºC πάνω από το μέσο όρο του εικοστού αιώνα. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη θερμοκρασία στη γη, αυτή ήταν η τρίτη υψηλότερα από τότε που κρατούνται αρχεία.

 

 

 

Σύμφωνα με την έκθεση της NOAA, ο Ιανουάριος χαρακτηρίστηκε  θερμότερος στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Οι πιο καυτές περιοχές ήταν στις ανατολικές ΗΠΑ, στην Ανατολική Ασία και σε ένα μεγάλο μέρος του Καναδά. Επίσης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης (ιδιαίτερα στο κέντρο της ηπείρου), στη Νέα Ζηλανδία, στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, την κεντρική και τη δυτική Αυστραλία, τη δυτική και τη νότια Αυστραλία.

 

Η μέση θερμοκρασία των ωκεανών ήταν 0,65ºC υψηλότερη από το μέσο όρο του εικοστού αιώνα, καταγράφοντας το δεύτερο θερμότερο Ιανουάριο.

 

Σύμφωνα με την NOAA, οι συνθήκες που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες στο Βόρειο Ημισφαίριο, έτσι αναμένεται μια παρόμοια κατάσταση κατά τη διάρκεια της άνοιξης, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr