Απεργία της ΓΣΕΕ

Eπιστήμονες συστήνουν στροφή στις ελληνικές φυλές προβάτων

Eπιστήμονες συστήνουν στροφή στις ελληνικές φυλές προβάτων Facebook Twitter
0

 Ποιοτικότερο κρέας και γάλα και αντοχή στις ασθένειες έχει το πρόβατο της φυλής Φλώρινας, που αν και εκτρέφονταν παραδοσιακά σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, σήμερα κινδυνεύει να εξαφανισθεί καθώς ο πληθυσμός του περιορίζεται πλέον στα περίπου 1000 ζώα.

 "Είναι κρίμα που αυτή η αξιόλογη φυλή βρίσκεται σε κατάσταση εξαφάνισης, τη στιγμή που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Αν και τελευταία παρατηρείται από προβατοτρόφους της περιοχής ζήτηση γενετικού υλικού της συγκεκριμένης φυλής προβάτων, δυστυχώς, τα ποίμνια που εκτρέφονται σε καθαρόαιμη μορφή είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ζήτησης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Βλαδίμηρος Χριστοδούλου, με αφορμή την ομιλία του στην ημερίδα "Ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων - Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας", που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Zootechnia.

 Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, οι κυρίαρχοι λόγοι που οδήγησαν σχεδόν στον αφανισμό της φυλής Φλώρινας ήταν η έλλειψη εφαρμογής προγραμμάτων εξυγίανσης και Γενετικής Βελτίωσης στις καθαρόαιμες εκτροφές της φυλής και οι ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις, γιατί "οι προβατοτρόφοι της χώρας μας στην προσπάθειά τους για γρήγορη αύξηση της γαλακτοπαραγωγής των ποιμνίων τους, διασταύρωναν τα κοπάδια τους με φυλές υψηλότερης γαλακτοπαραγωγής".

"Επίσης", προσθέτει, "η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς επέδειξαν μικρή ευαισθησία για τη σημαντικότητα της διαφύλαξης των γενετικών πόρων της χώρας μας". 

   Η φυλή Φλώρινας (Πελαγονίας) σήμερα

Το πρόβατο της φυλής Φλώρινας παραδοσιακά εκτρεφόταν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στο νομό Φλώρινας, Κοζάνης και λιγότερο της Καστοριάς.

 Το μεγαλύτερο ποίμνιο προβάτων της φυλής Φλώρινας είναι αυτό που εκτρέφεται σήμερα στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών και αποτελεί σημαντικό γενετικό υλικό το οποίο μελετάται μεθοδικά, ως προς τις διατροφικές του ανάγκες και τις παραγωγικές του αποδόσεις, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος και του κρέατος της φυλής.

 Το πρόβατο Φλώρινας είναι λευκό, φέρει ένα χαρακτηριστικό μαύρο δακτυλίδι γύρω από τα μάτια, το οποίο δεν είναι πάντοτε ολοκληρωμένο και ποικίλει σε μέγεθος και έχει μαύρες κηλίδες στα αυτιά και τη μύτη.

 "Σημαντικό είναι το γεγονός ότι είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες. Μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουν τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκοτόπους και με ευκολία μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι είναι ανθεκτικά σε μεταδοτικά νοσήματα, όπως μελιταίο πυρετό, ποδοδερματίτιδα, κοινούρωση (βούρλα), μαστίτιδα, κ.λπ." καταλήγει ο κ. Χριστοδούλου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM