Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε μαιευτήριο της Αθήνας επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, γιατί λειτουργούσε εδώ και εννέα χρόνια κάμερες σε αίθουσες ωδινών και στους χώρους υποδοχής επιτόκων, χωρίς άδεια και χωρίς να τηρεί τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. H Αρχή διενήργησε έλεγχο ύστερα από σχετική καταγγελία.

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαπίστωσε πως  οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου δεν είχαν την προβλεπόμενη άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας, δεν ενημέρωναν εγγράφως για την ύπαρξη των καμερών ούτε είχαν τοποθετήσει πινακίδες ενημέρωσης, ενώ η αρμόδια επιτροπή των γιατρών και νοσηλευτών του μαιευτηρίου δεν βεβαίωσε για την αναγκαιότητα τους, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

 

Δικαιολογώντας την απόφασή τους, οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου υποστήριξαν ότι το σύστημα βιντεοσκόπησης τοποθετήθηκε το 2006 προκειμένου να μπορούν οι μαίες να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης και ειδικά όταν το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρχαν πολλοί τοκετοί, αλλά και για να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση των επιτόκων.

 

Σημείωσαν επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα το σύστημα δεν λειτουργούσε λόγω τεχνικής βλάβης, η οποία σκόπιμα δεν επιδιορθώθηκε, επειδή μειώθηκαν σημαντικά οι τοκετοί αλλά και επειδή οι γυναίκες, σε μεγάλο ποσοστό, επιλέγουν τη μέθοδο της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

 

Ωστόσο, η Αρχή διαπίστωσε αντιθέτως πως η βιντεοσκόπηση δεν έχει σταματήσει και οι κάμερες εξακολουθούν να καταγράφουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.  «Στη βαρύτητα της προσβολής της προσωπικότητας των επιτόκων θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι επίτοκοι βιώνουν μία εξαιρετικά προσωπική στιγμή και βρίσκονται σε μία ιδιαιτέρα σωματική αλλά και ψυχική κατάσταση κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του τοκετού. Για τον λόγο αυτόν η λήψη εικόνας κατά τον κρίσιμο χρόνο χωρίς την πρότερη ενημέρωση επιτόκων, συνοδών και μαιών προσβάλλει το δικαίωμά τους στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση, ενώ παραβιάζει και τον πυρήνα της ανθρώπινης αξίας των επιτόκων και το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους», υπογραμμίζεται στην απόφαση.

 

Εκτός από το πρόστιμο, η Αρχή διέταξε επίσης την αφαίρεση των καμερών και την καταστροφή κάθε αρχείου με προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2006 έως την ημέρα έκδοσης της απόφασης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr