Μηδενισμό σημαίνει η κατοχή κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, όπως αποφάσισε δικάζοντας σχετική υπόθεση το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας.

 

Το δικαστήριο απέρριψε αίτηση γονέων μαθητή το γραπτό του οποίου μηδενίστηκε, όταν χτύπησε το κινητό του στη διάρκεια των εξετάσεων. Ο μαθητής το απενεργοποίησε και το παρέδωσε στις επιτηρήτριες. Αμέσως κλήθηκε η Λυκειακή επιτροπή και μέχρι αυτή να φτάσει στην αίθουσα ο μαθητής έγραψε περίπου πέντε γραμμές στο γραπτό του. Η Λυκειακή επιτροπή πήρε το γραπτό και τον κάλεσε σε απολογία. Ο ίδιος είπε ότι δεν έφερνε κάθε μέρα το κινητό του αλλά επειδή ήταν τελευταία ημέρα ήθελε να τηλεφωνήσει σε φίλους για να συναντηθούν. Η πρόεδρος της επιτροπής διαπίστωσε ότι υπήρχε κλήση στη διάρκεια των εξετάσεων και μηδένισε το γραπτό.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο «νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης».

 

Σύμφωνα με τους δικαστές, η απαγόρευση είναι απόλυτη και αρκεί η διαπίστωση ότι αυτός φέρει μαζί του κινητό για να μηδενιστεί το γραπτό.

 

Για το λόγο αυτής της απαγόρευσης οι δικαστές αναφέρουν «το γεγονός ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, λόγω των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα επικοινωνίας κατά την ώρα των εξετάσεων μεταξύ του χρήστη τους και άλλων προσώπων, εκτός εξεταστικών κέντρων, που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων, οπότε ο χρήστης μπορεί να λάβει ευχερώς πληροφορίες και απαντήσεις επί των θεμάτων, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους επιτηρητές, λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας τους, που επιτρέπει ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) και στον τεράστιο πλούτο πληροφοριών που διαθέτει αυτό».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr