Για «οικτρή πραγματικότητα που εξευτελίζει τον άνθρωπο και τους εργαζόμενους» έκαναν λόγο γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες εν όψει της αυριανής 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει.

 

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το ΕΣΥ τελεί υπό κατάρρευση, όπως και ο ΕΟΠΥΥ, από  τη στιγμή κατά την οποία, όπως είπαν, 1,5 εκατ. άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συνιστώντας, πλέον, μία βραδυφλεγή «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

 

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βαίνει δραματικά μειούμενη, με κίνδυνο στο άμεσο μέλλον η χώρα να γνωρίσει την ανάπτυξη επιδημιών, τις οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει, είπε ο κ. Βαρνάβας κάνοντας λόγο για επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη μέτρων, ώστε «να μην οδηγηθούμε άτακτα σε μια ανθρωπιστική κρίση».

 

Οι ελλείψεις σε γιατρούς αγγίζουν τις 6.500 και σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν περίπου τις 20.000, σημείωσε ο κ. Κουτσιουμπέλης, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα κλίνες σε ΜΕΘ να κλείνουν, μονάδες και εργαστήρια να υπολειτουργούν, σύγχρονα μηχανήματα να βρίσκονται σε αποθήκες, ενώ η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ «καρκινοβατεί».

 

Έμφαση στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έδωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας, κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση» στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με τους 500.000 εξωτερικούς ασθενείς και 52.000 νοσηλευόμενους ετησίως. Συνολικά, οι κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι πάνω από 1.400 και όλες οι ειδικές μονάδες του νοσοκομείου στελεχώνονται με αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ο οποίος βρίσκεται πολύ κάτω από τα διεθνή όρια ασφαλείας.

 

Για «εφιαλτική κατάσταση» στα πολυατρεία του ΙΚΑ μίλησε ο γενικός γραμματέας της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέροντας ότι 5.000 γιατροί αγωνίζονται να περιθάλψουν 10.000.000 ανθρώπους.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr