Λίγο πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: Σεμινάρια, φάσεις της διαδικασίας και συμμετέχοντες

Λίγο πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: Σεμινάρια, φάσεις της διαδικασίας και συμμετέχοντες Facebook Twitter
0

«Ημέρα εκπαίδευσης» θα είναι η αυριανή για τους συμμετέχοντες στην διαγωνιστική διαδικασία πλειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας η αυριανή μέρα θα είναι μέρα προσομοίωσης της δημοπρασίας στα γραφεία της ΓΓΕΕ και ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό στο σημείο θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ώστε να παρακολουθήσουν διεξοδικό σεμινάριο και να εκπαιδευτούν στην ελαχιστοποίηση τεχνικών και άλλων προβλημάτων, την κρίσιμη μέρα του διαγωνισμού (Τρίτη 30 Αυγούστου).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών ή κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών. Επίσης, είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων ή με άτομα εκτός διαδικασίας και εκτός σημείου διεξαγωγής της.

Θα υπάρχει έντυπο υλικό, το οποίο θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες.

Την ημέρα της δημοπρασίας θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων (κινητά, tablets, palm tops θα μείνουν εκτός του σημείου διεξαγωγής του διαγωνισμού).

Αν κάποιος εκ των συμμετεχόντων παραβιάσει τους όρους διαγωνισμού αυτό έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό της εγγυητικής επιστολής των 3 εκ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Επί της κεντρικής διαδικασίας, ας σημειωθεί ότι την επόμενη Τρίτη, οι προσφορές στη δημοπρασία θεωρούνται απολύτως δεσμευτικές, με το σκεπτικό ότι αυτή η δέσμευση εγγυάται τη μεγιστοποίηση του τιμήματος που θα περιέλθει στη διάθεση του τιμήματος που τελικώς θα εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό; Αν ένας υποψήφιος προσφέρει συγκεκριμένο πόσο (όποιο ποσό), διεκδικώντας άδεια στην οποία δεν θα ανακηρυχθεί πλειοδότης, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί πλειοδότης άλλης άδειας με μικρότερη προσφορά.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της, με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί.

Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, και στη φάση που θα έχουν απομείνει πλέον μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

  

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει όλες τις ενστάσεις και τις προσφυγές καθώς και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν από έξι κανάλια (Alpha, Star, Epsilon, Antenna, SKAI, Mega), ενώ ήδη από την πρώτη φάση της διαδικασίας βρέθηκε εκτός ο τηλεοπτικός σταθμός Mega. Το αιτιολογικό του ΣτΕ σε ό,τι αφορά την απόρριψη των προσφυγών προέτασσε την ύπαρξη επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέρος που όριζαν την άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο αριθμός τους παραμένει σταθερά στις 4, όπως επανέλαβε για πολλοστή φορά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο ίδιος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” έκανε λόγο για μία κυβέρνηση, που επιχειρεί να βάλει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM