Menelaos Myrillas / SOOC
Menelaos Myrillas / SOOC

 

Άσχημα νέα για τις γυναίκες και τα αγαπημένα τους ψηλοτάκουνα παπούτσια φέρνει μια νέα έρευνα πανεπιστημίου στις ΗΠΑ που δείχνει πως τα ατυχήματα που προκαλούνται από τα τακούνια έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία.


Ίσως ήρθε η ώρα ο γυναικείος πληθυσμός να αποχωριστεί το μεγαλύτερο όπλο του, όπως πολλοί ισχυρίζονται, για το καλό της υγείας του αναφέρει το Mashable που παρουσιάζει τα στοιχεία για τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μέσα στα έτη 2002-2012 οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν από τα ψηλοτάκουνα παπούτσια έχουν αυξηθεί δραματικά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Foot & Ankle Surgery παρουσιάζει τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς το 2002 οι τραυματισμοί που σχετίζονται με τα παπούτσια στις γυναίκες, υπολογίζονταν στους 7.097, το 2011 ξεπέρασαν τους 19.000 ενώ το 2012 έφθασαν τους 14.140.

 

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα εκτιμά ότι 123.355 γυναίκες διεκομίσθησαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία των ΗΠΑ μέσα σε αυτή τη δεκαετία λόγω ατυχήματος με ψηλοτάκουνα παπούτσια. Τα δεδομένα της μελέτης συγκεντρώθηκαν από το Σύστημα Παρακολούθησης Τραυματισμών της επιτροπής ασφαλείας προϊόντων κατανάλωσης.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες ηλικίας 20 με 39 έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν από τα τακούνια. Τα παπούτσια αυτά «μειώνουν την κίνηση του μυ του αστραγάλου, σταματούν τη δύναμη και το συνολικό εύρος κινήσεων ενώ περιορίζουν την ισορροπία» αναφέρει η μελέτη. Βέβαια, οι συνέπειες από τα τακούνια δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Οι τραυματισμοί των κάτω άκρων, των γονάτων, και της μέσης σε συνδυασμό με πιθανή βλάβη στα νεύρα είναι μερικά ακόμη συμπτώματα από τη βλαβερή συνήθεια των γυναικών.

 

Το πιο ενδιαφέρον σημείο, ωστόσο, της έρευνας είναι το πού εντοπίζονται οι περισσότεροι τραυματισμοί. Έτσι, λοιπόν, παρότι θα περίμενε κανείς τα ατυχήματα να συμβαίνουν σε νυχτερινές εξόδους, τελικά, οι περισσότερες γυναίκες τραυματίζονται μέσα στο σπίτι τους. Με αυτό το εύρημα «επιβεβαιώνεται η αντίληψη ότι πρέπει να ντυνόμαστε κατάλληλα ανάλογα με την περίσταση και το περιβάλλον», δηλώνει ο υπεύθυνος της ομάδας των μελετητών.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr