Πώς και γιατί οι βδέλλες επιστρέφουν ως μορφή θεραπείας στη σύγχρονη ιατρική

Πώς και γιατί οι βδέλλες επιστρέφουν ως μορφή θεραπείας στη σύγχρονη ιατρική Facebook Twitter
Οι περισσότεροι δεν θα άφηναν ένα γλοιώδες σκουλήκι να τους αγγίξει, αλλά στη Ρωσία η θεραπεία με βδέλλες είναι σε άνθιση
0

Οι ιατρικοί λογαριασμοί συχνά αποκαλύπτουν περίεργα και αναπάντεχα δεδομένα για διάφορες χώρες.

Περίπου 10 εκατομμύρια βδέλλες συνταγογραφούνται στη Ρωσία κάθε χρόνο, προσφέροντας σε πολλούς ανθρώπους μια προσιτή εναλλακτική λύση για αντιπηκτική αγωγή, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times.

Καθώς η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε ύφεση - εξαιτίας ενός συνδυασμού χαμηλών τιμών πετρελαίου, των κυρώσεων και των στρατιωτικών δαπανών - το κρατικό ιατρικό σύστημα της χώρας υπέστη επίσης ζημιά. Οι ιατρικές βδέλλες κοστίζουν λιγότερο από ένα δολάριο ΗΠΑ και οι γιατροί λένε ότι το δηλητήριο είναι μια προληπτική θεραπεία χαμηλού κόστους για το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις καρδιακές παθήσεις.

«Όταν το κάνετε αυτό για πρώτη φορά, θα πείτε "Θεέ μου - Μα είναι βδέλλες"», δήλωσε στους NYT η Έλενα Καλινίεβα, ασθενής σε ιατρικό κέντρο στη Μόσχα. Ήταν εκεί για την εβδομαδιαία αγωγή με βδέλλες, με την οποία επιδιώκει να θεραπεύσει τον πόνο στην πλάτη της. «Αλλά αφού το περάσετε, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει τίποτα για να σας ανησυχεί», είπε στην εφημερίδα.

Μια τυπική θεραπεία στη Ρωσία συνεπάγεται την εφαρμογή τριών έως επτά βδελλών, οι οποίες εξαντλούν το δηλητήριό τους για την αραίωση του αίματος κατά τη διάρκεια συνεδριών που διαρκούν από 30 έως 40 λεπτά. Μόλις οι βδέλλες απομακρυνθούν, τα τραύματα που προκύπτουν αιμορραγούν για άλλες έξι ώρες, μέχρι να εξασθενήσουν τα αντιπηκτικά χημικά.

Η θεραπευτική αγωγή με βδέλλες ήταν μια κοινή ιατρική πρακτική μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1800 και τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η θεραπεία ήταν κοινή στην αρχαία αιγυπτιακή, ινδική, ελληνική και αραβική κουλτούρα. Ωστόσο, οι βδέλλες σταδιακά βρέθηκαν να χάνουν τη δημοφιλία τους καθώς τα θεραπευτικά αποτελέσματά τους αποδείχθηκαν μάλλον χαμηλά. Επιπλέον, η εφαρμογή είναι αηδιαστική και άβολη για τους περισσότερους.

Όμως, μερικές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι βδέλλες προσφέρουν ιατρικά οφέλη σε περιορισμένες εφαρμογές. Για άτομα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή να έχουν πρόσβαση σε δαπανηρά συνταγογραφούμενα φάρμακα, παραμένουν μια πρακτική λύση, ακόμα και αν μέρος της δύναμής τους τους εντάσσεται στα πλαίσια του εικονικού φαρμάκου (placebo).

Πώς και γιατί οι βδέλλες επιστρέφουν ως μορφή θεραπείας στη σύγχρονη ιατρική Facebook Twitter
Σε μια φάρμα εκτροφής βδελλών στη Ρωσία (James Hill for The New York Times)

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία η εφαρμογή είναι δημοφιλής. Η αναρρόφηση αίματος με βδέλλες εφαρμόζεται όλο και πιο πολύ σε κλινικές και νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Περίπου 6.000 βδέλλες χρησιμοποιούνται ετησίως στις Η.Π.Α., σύμφωνα με το Ίδρυμα Εκπαίδευσης και Έρευνας BioTherapeutics, αν και αυτό δεν γίνεται για τη θεραπεία θεμάτων σχετικών με την καρδιά όπως στη Ρωσία. Εκεί οι βδέλλες χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τα μοσχεύματα του δέρματος, αποστραγγίζοντας το συγκεντρωμένο αίμα από το μόσχευμα και αποκαθιστώντας την κυκλοφορία σε φλέβες. 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε βδέλλες για τέτοιες χρήσεις το 2004, όταν έδωσε στη γαλλική εταιρεία Ricarimpex SAS την άδεια να διαθέσει τις διαθέσει ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, οι ασθενείς μπορούν να έχουν τα οφέλη της βδέλλας χωρίς να έρθουν σε επαφή με τα πλάσματα. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προμηθεύουν σήμερα φάρμακα με βάση τα χημικά που υπάρχουν στις βδέλλες.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες στη Μαλαισία δήλωσαν ότι έχει «πρωταρχική σημασία» να χρησιμοποιούν τη θεραπεία με βδέλλες πιο συχνά στην πλαστική και ανακατασκευαστική χειρουργική επέμβαση, δεδομένου του πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν και των μειωμένων παρενεργειών σε σύγκριση με τις περισσότερο επεμβατικές μεθόδους.

Οι περισσότερες βδέλλες στη Ρωσία εκτρέφονται σε φάρμες από ειδικούς και πωλούνται σε καταστήματα. Κάποιοι ασθενείς προχωρούν μόνοι τους στην εφαρμογή τους στο σπίτι. με τα αποτελέσματα να είναι αβέβαια.

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM