Το 2015 τα ήπιαμε λιγότερο από ποτέ

Το 2015 τα ήπιαμε λιγότερο από ποτέ Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της Euromonitor International, η παγκόσμια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σημείωσε  μείωση της τάξης του 0,7 τοις εκατό το 2015, σημειώνοντας ιστορικό αρνητικό από το 2011, την χρονιά που ξεκίνησαν και οι ετήσιες παγκόσμιες μετρήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 1,7 δισεκατομμυρίων λίτρων οινοπνευματωδών ποτών από το 2014.

Η πτώση φαίνεται να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά εξαιτίας της επίδρασης της μακροοικονομικής κρίσης στην Κίνα, η οποία κατέγραψε 3,5 τοις εκατό μείωση. Βραζιλία και την Ανατολική Ευρώπη παρουσίασαν περαιτέρω αδυναμίες, με πτώση 2,5 και 4,9 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι και ποιοι κέρδισαν; Ο κος Σπύρος Μαλανδράκης, αναλυτής του Euromonitor, σχολιάζει πως τα Premium Αγγλικά τζιν, τα ουίσκι με προέλευση την Ιρλανδία και την Ιαπωνία και οι μαύρες και μη αλκοολούχες μπίρες είναι οι σημαιοφόροι της ανάπτυξης και παρά την κρίση κέρδισαν έδαφος. Τεκίλα και μπέρμπον παρέμειναν σταθερά, ενώ το κονιάκ ανέκαμψε έντονα. Λευκά και κόκκινα κρασιά διατήρησαν φυσιολογικά επίπεδα. Οι δύο μεγάλοι χαμένοι του 2015 είναι η βότκα και το ρούμι.

Η κατανάλωση αλκοόλ στη Ρωσία και την Ουκρανία μετά από μια χρονιά με πολιτικές εντάσεις, οικονομικές κυρώσεις και πτώση στις τιμές του πετρελαίου που επηρέασε τις οικονομίες των αγορών τους, είναι και η κύρια αιτία για την κατάρρευσης της βότκας, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων της.

Το παρακάτω γράφημα διευκρινίζει πώς η Κίνα συνέβαλε στην μεγάλη πτώση του 2015:

Το 2015 τα ήπιαμε λιγότερο από ποτέ Facebook Twitter

Ωστόσο η πρώτη γενική εικόνα για το 2016 δείχνει θετικά σημάδια και το Euromonitor εκτιμά πως φέτος θα υπάρξει ανάκαμψη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM