Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υποθέσεις των εταιρειών ΛΑΡΚΟ και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

 

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έρχεται καθώς η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε στις εντολές των Βρυξελλών να επιστρέψει συνολικά 173 εκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει στις δύο επιχειρήσεις ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, στο φάκελο της ΛΑΡΚΟ, η Κομισιόν έχει κρίνει δύο φορές παράνομες τις ενισχύσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στη μεταλλευτική εταιρεία, με αποφάσεις που χρονολογούνται από το 2012 και το 2014, ζητώντας την ανάκτηση 137 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, η καταδικαστική απόφαση των Βρυξελλών εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και αφορά την ανάκτηση 36 εκατ. ευρώ.

 

Παρά τις αυστηρές συστάσεις, η Ελλάδα δεν ανέκτησε τα ποσά που ζητά η Κομισιόν, η οποία πλέον προσφεύγει στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, καθώς κρίνει ότι οι οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν οι δύο εταιρείες υπονομεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την λειτουργία της αγοράς. Ειδικά για την ΛΑΡΚΟ, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει τα απαιτούμενα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ είναι ωστόσο πιο πολύπλοκο, διότι η εταιρεία περιλαμβάνεται στο δεύτερο Μνημόνιο ως στόχο αποκρατικοποίησης.

 

πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr