Παράλληλη υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης "κατέθεσαν" 620.000 χιλιάδες πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια, που προτείνουν να πάρει το βραβείο το "Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου", δηλαδή οι κάτοικοι κι εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη. 

 

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο τον περασμένο Νοέμβριο από την Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονα και μέλος του κινήματος Avaaz από την Κρήτη.

 

Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα είναι οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens από το London School of Economics και Margaret MacMillan από την Οξφόρδη.

 

Το "Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου" συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά και στην επιστολή της υποψηφιότητας υπογραμμίζεται ότι "η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζεται από την πρωτοφανή και αυθόρμητη κινητοποίηση απλών, ανώνυμων πολιτών".

 

Την ίδια στιγμή, η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, πρωταγωνίστρια μιας εμβληματικής φωτογραφίας του Λευτέρη Παρτσάλη, ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός και η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, ως εκπρόσωπος όλων των ξένων εθελοντών είναι επισήμως οι προτάσεις που κάνει η Ελλάδα για το Νόμπελ Ειρήνης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr