Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 95% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Το 70% είναι πρόσφυγες (43% από τη Συρία), το 34% είναι παιδιά και το 21% είναι γυναίκες. Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι.

 

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του 138ου Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη.

 

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στις αμείωτες μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στην χώρα μας και στα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας αυτών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2015, 857.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι μέχρι στιγμής αφίξεις για το 2016, ξεπερνούν τις 44.000. Οι ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί ή αγνοούνται, από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τις 70.

 

"Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι παγκόσμιο, δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ευρώπης", είπε ο κ. Μπασκόζος, επισημαίνοντας την ανάγκη, συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις χώρες υπό τη μεγαλύτερη πίεση, διαμόρφωσης πρωτοκόλλων για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών, εύρεσης προσφορότερων τρόπων για ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις χώρες εισόδου, διέλευσης και παραμονής των προσφύγων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες αυτών των ανθρώπων.

 

"Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο για μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα", επισήμανε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, σημειώνοντας όμως την ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας λόγω των ειδικών συνθηκών υπό τις οποίες ζουν και ταξιδεύουν.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr