Το κεντρώο κόμμα «Cuidadanos» δεν πρόκειται να στηρίξει έναν κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα μετέχουν οι «Podemos» της, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες σχηματισμού μιας κυβέρνησης «πορτογαλικού τύπου» με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών και κομμάτων της Αριστεράς.

 

Οι πιθανότητες σχηματισμού μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (PP) παραδέχτηκε ότι δεν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των άλλων κομμάτων για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

 

Η απόφαση του Ραχόι έγινε γνωστή αφού νωρίτερα ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε δηλώσει ότι προτίθεται να «μαλακώσει» τις κόκκινες γραμμές του και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι τα δύο κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία και, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν τη στήριξη άλλων, μικρότερων πολιτικών σχηματισμών.

 

Ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο ηγέτης των «Ciudadanos» —το κόμμα ήρθε τέταρτο στις εκλογές— δήλωσε ότι οι βουλευτές του δεν θα απόσχουν στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση μεταξύ του «PSOE» και του «Podemos». Σύμφωνα με τον Ριβέρα, η εξάρτηση του «Podemos» από τα εθνικιστικά τοπικά κόμματα και η υπόσχεση που είχε δώσει στο παρελθόν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας απειλούν την ενότητα και την οικονομία της Ισπανίας. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε να συνεργαστούν τα άλλα τρία κόμματα, χωρίς τη ριζοσπαστική αριστερά.

 

«Δεν είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε την ισπανική οικονομία στα χέρια των «Podemos», που ακολουθούν το παράδειγμα της Ελλάδας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ριβέρα.

 

Χωρίς τη στήριξη του «Ciudadanos» ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα χρειαστεί να συμφωνήσει με πολλά εθνικιστικά και αυτονομιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 350 εδρών στο κοινοβούλιο. Κάτι που προς το παρόν δεν μοιάζει με εφικτό σενάριο.

 

Ο βασιλιάς Φίλιππος θα ξεκινήσει τον επόμενο γύρο των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης την Τετάρτη όμως ούτε το «PP» ούτε το «PSOE» έχουν ακόμη εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων ώστε να απευθυνθούν στο κοινοβούλιο ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Από τη στιγμή που ένας υποψήφιος πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν δεν το καταφέρει, προκηρύσσονται νέες εκλογές.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr