Το πέρασμα από την θερινή στη χειμερινή ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής θα εμπνεύσει και πάλι άρθρα και συζητήσεις για το κατά πόσο είναι χρήσιμο να γίνεται αυτή η αλλαγή, που εκτός από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, έχει καθιερωθεί σε μια χούφτα μόνο χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, όπως το Ιράν και η Μογγολία.

 

Στις οικονομικές πτυχές της αλλαγής της ώρας αναφέρεται η εξοικονόμηση ενέργειας, αν και δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.

 

Εκτός των οικονομικών πτυχών όμως, η αλλαγή ώρας δύο φορές το χρόνο έχει ξεσηκώσει και συζητήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία. Οι ειδικοί λένε ότι η χειμερινή ώρα γίνεται πιο εύκολα δεκτή από τον οργανισμό μας απ΄ό,τι η θερινή, αφού ο οργανισμός τείνει έτσι κι αλλιώς, να επιβραδύνει τους ρυθμούς του όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Πάντως, αυτή η αλλαγή μπορεί να παράξει την αντίδραση ενός μικρού  jet lag που αισθάνεται κάποιος όταν βιώνει αλλαγή ζώνης ώρας μέσα σε μία ημέρα.

 

Μελέτες ζητούν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στους πεζούς από τους οδηγούς στην είσοδο της χειμερινής ώρας, καθώς νυχτώνει πιό νωρίς. Όπως διαπίστωσαν, κατά τις ημέρες της αλλαγής παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων και της σοβαρότητας τους. Παρότι πάντως παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να δώσουν και μία εξήγηση.

 

Επίσης, μία άλλη πτυχή της αλλαγής της ώρας είναι και η επιρροή που ασκείται στην ποιότητα του ύπνου. Οι επιστήμονες λένε ότι μεγαλύτερη επιρροή ασκούν η θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα και οι ηλεκτρονικές συσκευές, παρά το πέρασμα από τη θερινή στη χειμερινή ώρα και το αντίστροφο.

 

Καμιά διαφορά δεν παρατηρήθηκε επίσης στη διάθεση για ύπνο, αφού παλιότερα ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεαζόταν από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όμως στις σύγχρονες κοινωνίες με τη θέρμανση στα σπίτια το σώμα διατηρείται στην ίδια θερμοκρασία.

 

*Θυμηθείτε: Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 03:00.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr