Εκατοντάδες παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια πρόκειται να στερηθούν ίσως τη μοναδική ευκαιρία μιας ασφαλούς θεραπείας του καρκίνου. Το μοναδικό στη χώρα ακτινοθεραπευτικό τμήμα για παιδιά με καρκίνο, που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, απειλείται με λουκέτο, καθώς δεν υπάρχει γιατρός να αναλάβει το τμήμα.

 

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Twitter, καθώς χρήστες, κάνουν αναρτήσεις με το hashtag #Save_Ακτινοθεραπευτικό_Παίδων, ώστε να πιέσουν για την άμεση κάλυψη της θέσης. 

 

 

 

Η Φλόγα - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, τονίζει ότι ζητείται η άμεση προκήρυξη και κάλυψη 2 θέσεων εξειδικευμένων Ακτινοθεραπευτών ιατρών και δύο θέσεων Ακτινοφυσικών.

 

 «Οι μέρες, ακόμα και οι ώρες είναι πολύτιμες για κάποιους ανθρώπους. Για κάποιους, αύριο μπορεί να είναι αργά.
Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο μπορούν να ιαθούν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, διαγνωστικό και ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

 

Μετά τον κεραυνό της διάγνωσης και αφού διαχειριστούμε τα πρώτα συγκλονιστικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν, επικεντρώνουμε την προσοχή μας σ' αυτό το ένα παιδί μας που νοσεί. Ζούμε τον καρκίνο μας, βλέπουμε, ακούμε, μαθαίνουμε, διασταυρώνουμε πληροφορίες και απόψεις και κρίνουμε, όσο μπορούμε πιο δίκαια. Είμαστε κάθε μέρα στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, προκειμένου να κερδίσουμε τη ζωή των παιδιών μας.

 

 

 

Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι η ακτινοθεραπεία γινόταν σε κέντρα που δεν ήταν σχεδιασμένα και εξειδικευμένα για παιδιά. Έτσι σχεδόν από την ίδρυσή της, η Φλόγα των γονιών, έθεσε βασικό στόχο τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου για παιδιά. Το κόστος ήταν πολύ μεγάλο για να το αναλάβουμε μόνοι μας και εμείς μια χούφτα γονείς, χωρίς διαφημιστικά γραφεία και μεγάλες γνωριμίες.

 

Με τα χρόνια, η ανάγκη για την ίδρυση εξειδικευμένου Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου γινόταν όλο και πιο επιτακτική, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός στα δημόσια νοσοκομεία ενηλίκων, δεν ακολουθούσε την εξέλιξη της τεχνολογίας όπως θα έπρεπε.

 

Τελικά, με τον αγώνα και την επιμονή της Φλόγας, το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα έγινε πραγματικότητα στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα που έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μια τεράστια επένδυση χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ (3 εκατ. ευρώ) και της Φλόγας (1/2 εκατ. ευρώ). Το τμήμα στη πλήρη του ανάπτυξη έχει δυνατότητα να καλύψει με ασφάλεια, εκτός από τα παιδιά και τους έφηβους όλης της χώρας.

 

Το τμήμα μας υποχρεώνεται να σταματήσει τη λειτουργία του γιατί δεν υπάρχει ιατρός του ΕΣΥ να αναλάβει την άδεια λειτουργίας από τον Δημόκριτο. Ζητούμε το ελάχιστο. Την πρόσληψη δύο ιατρών ΕΣΥ και δύο ακτινοφυσικών και μάλιστα προτείναμε να αναλάβουμε την οικονομική δαπάνη».