«Η πραγματική τραγωδία για την Ελλάδα, η οποία παραβλέπεται από πολλούς οικονομολόγους, είναι η φυγή εγκεφάλων» αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

 

Τα στατιστικά στοιχεία για το άρθρο του CNBC προέρχονται από την έκθεση της Endeavor Greece και την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέα Λόη Λαμπριανίδη o oποίος αναφέρει πως η φυγή εγκεφάλων έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. "Οι νέοι με υψηλή μόρφωση που εγκαταλείπουν τη χώρα δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί η οικονομία ακόμη βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος", σημειώνει ο καθηγητής.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ οι μισοί από τους 160.000 με 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού.

 

Σύμφωνα με την Endeavor Greece 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια ενώ η τάση για μετανάστευση δεν έχει υποχωρήσει και το 46% των Ελλήνων που ζουν στη χώρα σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό».

 

Το CNBC σημειώνει επίσης πως η  δύναμη της φαιάς ουσίας, που απαιτείται για τη μεταμόρφωση και την αναδιάρθρωση της χώρας που επιθυμεί η ΕΕ φεύγει. Μερικοί από τους παράγοντες που συνδράμουν στην μαζική αυτή τάση μετανάστευσης είναι σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο ψυχολογικός και η αίσθηση παράλυσης του κράτους.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr