Μέτρα κατά της αιθαλομίχλης λαμβάνουν οι αρχές στη Δυτική Μακεδονία καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν τα επιτρεπόμενα όρια στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας.

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προτείνει μέτρα στον πληθυσμό όπως:

Για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, αλλά και για τα άτομα αυξημένου κινδύνου (με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοπάθειες) να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

 

Επίσης στη Φλώρινα και στην Εορδαία συστήνεται να αποφεύγεται  η χρήση τζακιών, θερμαστρών, στερεών καυσίμων και να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά καύσιμα και πηγές θέρμανσης, έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

 

Επίσης, συνιστάται να ρυθμίζεται ο θερμοστάτης στους 18 C σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.

 

Ακόμη, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού - φρένου) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

 

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 22 Ιανουαρίου και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr