Κατάληψη άρχισαν οι μαθητές σε λύκειο της Πάτρας με αφορμή των αποκλεισμό των 18ρηδων από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου. Ήδη η κατάληψη ξεκίνησε το λύκειο Δεμενίκων ενώ σύμφωνα με το patrastimes.gr, ανάλογο σκηνικό αρχίζει να διαμορφώνεται και σε άλλα λύκεια.

 

Από νωρίς σήμερα το πρωί αναμένεται σε λύκεια της Αχαΐας να γίνουν συνελεύσεις προκειμένου μαθητές να καθορίσουν τη στάση τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που συμπληρώνουν τα 18 έτη από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα φέτος που οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο να κινδυνεύει στην πράξη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους φετινούς 18άρηδες.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων αλλά και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη που υπογραμμίζει δε ότι για την επίλυση του ζητήματος προβλέπονται οι νόμιμες διαδικασίες, αρκεί να κινητοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί.

 

Η επικεφαλής του ανεξάρτητου οργάνου κ. Σπανού, σε συνέντευξη της στο ΜΑΠΕ, δηλώνει ότι μπορεί να προβλεφθεί η κατ' εξαίρεσιν ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων όχι τον Φεβρουάριο, αλλά νωρίτερα, καθώς αφορά ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

 

Όπως λέει, υπάρχει και  δεύτερη λύση έχει να κάνει με τη χρήση μιας γνωστής διαδικασίας, η οποία χρησιμοποιείται για τους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Στην περίπτωση αυτήν, προσκομίζουν στο εκλογικό τμήμα μια βεβαίωση από το δήμο, ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και με βάση αυτήν ψηφίζουν.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr