Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσσιος. Ο 95χρονος πολιτικός νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, χωρίς μηχανική υποστήριξη και η κατάστασή του είχε χαρακτηριστεί ως μη αναστρέψιμη.

 

Η εφημερίδα τα Νέα παραθέτει ένα σύντομο βιογραφικό:

 

Ο Γλαύκος Κληρίδης, γιος διαπρεπούς δικηγόρου της Κύπρου, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919. Κατά την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχτηκε στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη, παραμένοντας σε αιχμαλωσία μέχρι το τέλος του πολέμου.

 

Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως «εξαίρετες και διακεκριμένες» και παρασημοφορήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα.

 

Σπούδασε νομικά στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο L.L.B. τo 1948. Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray's Ιnn.

 

Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.

 

Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της, που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους.

 

Ετοίμασε επίσης φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα.

 

Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976.

 

Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό.

 

Μάλιστα, τα καθήκοντα αυτά άσκησε και μετά το χουντικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου του 1974, οπότε επανήλθε στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος.

 

Νωρίτερα, το 1968, ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

 

Τον Φεβρουάριο του 1969 είχε ιδρύσει το Ενιαίο Κόμμα, ενώ το Μάιο του 1976 ίδρυσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), με επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος.

 

Από το ΔΗΣΥ, του οποίου για χρόνια υπήρξε ηγέτης, προέρχεται και ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, του 1985 και του 1991, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου του 1993. Επανεξελέγη Πρόεδρος, για μία δεύτερη θητεία, στις 15 Φεβρουαρίου του 1998.

 

Ο Γλαύκος Κληρίδης, έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Η Κατάθεση μου" σε τέσσερις τόμους, όπου αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του με άξονα τους διαχρονικούς αγώνες της Κύπρου, καθώς και το βιβλίο "Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 - 2003", που αφορά κυρίως την δεκαετή θητεία του στον ανώτατο θώκο της χώρας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr