Υπόθεση ΜΚΟ: Έσοδα εκατομμυρίων χωρίς ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς - Συνεχίζονται οι έρευνες

Υπόθεση ΜΚΟ: Έσοδα εκατομμυρίων χωρίς ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς - Συνεχίζονται οι έρευνες Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τις ΜΚΟ, μετά την αποκάλυψη πως μέλη τεσσάρων οργανώσεων κατηγορούνται για κατασκοπεία και εμπλοκή σε διακίνηση προσφύγων στη Λέσβο.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από τις συνολικά 313 που δραστηριοποιούνται επί του Μεταναστευτικού, απορροφώντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό, τόσο για τις δράσεις όσο και για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ και της αστυνομίας βρίσκονται τρεις ακόμη ΜΚΟ με ύποπτο υπόβαθρο και σκοτεινές συναλλαγές, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, οι οποίες φέρεται να κινούνται στα βήματα των 4 ΜΚΟ, που με βάση τη δικογραφία κατηγορούνται για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

Χωρίς ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς

Όπως αναφέρεται για τις τρεις νέες ύποπτες ΜΚΟ, ο έλεγχος έφυγε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τους φακέλους να περνούν στην ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ.

Η πρώτη ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι συγκεκριμένες τρεις οργανώσεις δεν διαθέτουν ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, με τον ρόλο τους να κρίνεται τουλάχιστον ύποπτος. Έτσι, όλη η δραστηριότητά τους έχει μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο κύκλο των ελέγχων εντοπίστηκαν ΜΚΟ με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκατοντάδες υπαλλήλους και λογιστήρια.

Παράλληλα υπάρχει περίπτωση ΜΚΟ στη Λέσβο, η οποία όχι μόνο έχει καταπατήσει έκταση του Δημοσίου, μέρος της οποίας είναι και δασική, αλλά δεν διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας παροχής οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, δεν τηρούνται οι κανόνες προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ενώ προβλήματα προέκυψαν και σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι έλεγχοι


Τους τελευταίους μήνες ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΑΔ, ξεκίνησε να τρέχει ένα project ελέγχου των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΔ, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ