Ερωτήματα προκαλεί το ντοκουμέντο από τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, που έφερε στη δημοσιότητα το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, με την οικογένεια του να ζητά την ταυτοποίηση του άντρα με το κίτρινο μπλουζάκι.

 

Όπως είπε η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρρούσου, με την επεξεργασία του υλικού που έχει η αστυνομία, μπορεί να βρει την ταυτότητα του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι, που φαίνεται σε βίντεο από το πρωί του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, έξω από το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κα Παπαρρούσου σχολίασε πως «προκύπτει εμφατικά» ότι υπάρχει ένα πρόσωπο «που προφανώς παίζει ένα ρόλο σε όλα τα σκηνικά που εκτυλίσσονται. Είναι προφανές ότι γνωρίζει πολύ καλά τι έχει διαμειφθεί και είναι προφανές ότι παίζει κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του περιστατικού».

 

Μάλιστα, η δικηγόρος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο «βρίσκεται και ανάμεσα στις τάξεις των αστυνομικών, ενώ κρατάει κάποιο όργανο που προσομοιάζει στα γκλομπ της αστυνομίας».

 

«Αυτός ο άνθρωπος αναζητείται από την πρώτη στιγμή. Δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί παρόλο που το πρόσωπό του φαίνεται καθαρά σε όλες τις σκηνές. Πρέπει να καλυφθεί το κενό καθώς έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε το σύνολο των περιστατικών που εκτυλίχθηκαν» τόνισε η δικηγόρος.

 

Ο άντρας με την κίτρινη μπλούζα αρχικά εμφανίζεται αρχικά σε κάμερα ασφαλείας ενός καταστήματος επί της Πατησίων. Όπως φαίνεται στο βίντεο περπατάει προς την οδό Γλάδστωνος όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Αμέσως μετά η φιγούρα του διακρίνεται έξω από το αρτοποιείο «Βενέτης» στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων, όπου αποτυπώνεται και για πρώτη φορά ο Ζακ Κωστόπουλος.

  

Όπως φαίνεται από το βίντεο, ενώ ο Ζακ προσπαθεί να μπει στο κατάστημα και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να τον εμποδίζει. Σε άλλο βίντεο, ο ίδιος άνδρας φαίνεται να είναι παρών καθ' όλη τη διάρκεια του λιντσαρίσματος έξω από το χρυσοχοείο και μιλάει στο κινητό του.

 

 Στο βίντεο διακρίνεται καθαρά πως τη στιγμή της χειροπέδησης ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι, φαίνεται να κρατάει στο χέρι του πτυσσόμενο γκλοπ, σαν αυτά που έχουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η έκθεση της ομάδας του Forensic Architecture καταγράφει την ύπαρξη και άλλων μαρτύρων που βιντεοσκοπούσαν την σκηνή του λιντσαρίσματος. Όπως επισημαίνεται τα αρχεία αυτά δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ στην δικογραφία.

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο από το αρτοποιείο, ο ανακριτής έστειλε αίτημα στην ΕΛ.ΑΣ. να εντοπιστούν οι τρεις άνδρες που απεικονίζονταν στο βίντεο, μεταξύ των οποίων και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι.


Το αίτημα στάλθηκε στις 10 Οκτώβρη και η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε μία μέρα μετά ότι είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι άνδρες.