MET GALA 2024

Θα γίνει και φέτος ο διάσημος ρουκετοπόλεμος στη Χίο - Οι αλλαγές και οι προετοιμασίες

Θα γίνει και φέτος ο διάσημος ρουκετοπόλεμος στη Χίο - Οι αλλαγές και οι προετοιμασίες Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Όλα έτοιμα είναι φέτος για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στη Χίο που πριν δύο χρόνια είχε προκαλέσει αντιδράσεις και εξώδικα με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί.

«Το νησί επιστρέφει στις ρίζες του. Τα σπίτια και φέτος θα προστατευτούν από ειδικά συρματόπλεγμα για να μην υπάρξουν τυχόν ζημιές», ενώ το έθιμο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, λένε στο Lifo.gr πηγές του δήμου Χίου.

Παρότι ο «ρουκετοπόλεμος» μετά το 2015 «διχάζει» το νησί και η συζήτηση για το έθιμο δεν γίνεται επίσημα από θεσμικούς φορείς, οι διαδικασίες κινούνται κανονικά, ενώ πιθανόν και φέτος να υπάρχουν νομικές αντιδράσεις από κατοίκους.

«Φέτος, οι ρουκέτες θα είναι αρκετά μειωμένες στον αριθμό, περίπου 10.000. Οι τοπικές ομάδες διαχειρίζονται το έθιμο και προετοιμάζονται για μήνες. Τα σπίτια θα προστατευτούν με ένα τοίχος από συρματοπλέγματα, ενώ το έθιμο θα λάβει χώρα μεταξύ των δύο ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στον Βροντάδο και θα διαρκέσει δύο ώρες. Από τις 9 μέχρι και τις 10.30 το βράδυ και από τις 11 μέχρι τις 12» εξηγεί στο Lifo.gr ο σύμβουλος τουρισμού του δήμου Χίου, Καράλης Δημήτρης. 

Μάλιστα, στο έθιμο θα συμμετέχουν περίπου 40 άτομα από κάθε «αντίπαλη» ομάδα ρουκετατζήδων, ενώ η γωνία ρίψης των ρουκετών από τις ομάδες έχει τροποποιηθεί ώστε να αποφεύγονται τα σπίτια των κατοίκων.

Σημειώνεται ότι το εντυπωσιακό  αυτό έθιμο θα μπορούν να το παρακολουθήσουν οι εκατοντάδες επισκέπτες από απόσταση, ενώ μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι θα υπάρχουν τουριστικά λεωφορεία για την περιοχή του Αγίου Μακαρίου στο Αίπος, όπου φαίνεται καλύτερα το θέαμα.

Το Μ. Σάββατο θα υπάρξει ειδική σήμανση των δρόμων, στους οποίους δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η διέλευση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, αλλά και να μην δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα.

Θα γίνει και φέτος ο διάσημος ρουκετοπόλεμος στη Χίο - Οι αλλαγές και οι προετοιμασίες Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το έθιμο και οι αντιδράσεις

 

Το αμφιλεγόμενο έθιμο στη Χίο για το βράδυ της Ανάστασης, προσελκύει τουρίστες κάθε Πάσχα στο νησί, προβάλλει την Χίο διεθνώς, προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, ωστόσο προκαλεί τα τελευταία χρόνια και σφοδρές αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων που ανησυχούν κάθε χρόνο για τα σπίτια τους. 

Ιδιοκτήτες σπιτιών κοντά στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στον Βροντάδο είχαν προχωρήσει σε μηνύσεις πριν δύο χρόνια.

Αν και από τις 10.30 μέχρι τις 11.00 σταματά ο ρουκετοπόλεμος ώστε να είναι ασφαλής η πρόσβαση των ενοριτών στις εκκλησίες και συνεχίζεται μέχρι το «Χριστός Ανέστη», οι κάτοικοι αντιδρούν 

Το έθιμο που ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας αποτελεί τον «πόλεμο» μεταξύ των ενοριτών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής και ο στόχος είναι τα καμπαναριά των δύο εκκλησιών.

Οι δύο εκκλησίες είναι κτισμένες σε δύο αντικρινά υψώματα που απέχουν περίπου πεντακόσια μέτρα. Νικητής αυτού του «πολέμου» ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τις περισσότερες φορές τον στόχο.

Το έθιμο είχε σταματήσει τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας. Από τότε αναβίωνε κάθε χρόνο μέχρι το 2015.

Πριν δύο χρόνια, ο ρουκετοπόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε έπειτα από εξώδικα που έστειλαν οι κάτοικοι του Βροντάδου στο δήμο Χίου, στην αστυνομία και την εισαγγελία της Χίου ζητώντας να ματαιωθεί το έθιμο που προκαλεί ζημιές στα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι παράνομα.

Ελλάδα
0

MET GALA 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Μυκόνου για τον Πάνορμο: Από εμάς, η επιχείρηση παραμένει σφραγισμένη διότι δεν έχει άδεια

Ελλάδα / Δήμαρχος Μυκόνου για τον Πάνορμο: Από εμάς, η επιχείρηση παραμένει σφραγισμένη διότι δεν έχει άδεια

Λειτουργεί η επιχείρηση στην παραλία Πάνορμος αν και είχε σφραγιστεί από τον δήμο Μυκόνου το καλοκαίρι του 2023 - Ανύπαρκτη η επιχείρηση στο MyCoast - Τι δηλώνει στη LiFO ο δήμαρχος Μυκόνου
NEWSROOM
Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα Ορθόδοξη διακόνισσα στη σύγχρονη εποχή στην Ζιμπάμπουε

Διεθνή / Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ζιμπάμπουε

Η ορθόδοξη εκκλησία αλλάζει σελίδα - Η διακόνισσα Αγγελική, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο ιερό, σπουδάζει Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές και έχει στόχο μέσα από το έργο της να προστατεύσει τον πλανήτη
NEWSROOM