Σχεδόν  μισό δισ. ευρώ το χρόνο κοστίζει στο Δημόσιο το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα. Ο κύριος Σούρλας παρέδωσε τα σχετικά στοιχεία στον εισαγγελέα κ. Πεπόνη.  

 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι πρόσφατες χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που έλαβε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες κατέδειξαν ότι αυτό είναι νοθευμένο ενώ εντοπίστηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.

 

Επίσης διαπιστώθηκε ότι, με τη διαδικασία του αποχρωματισμού, το ναυτιλιακό πετρέλαιο διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης σε διπλάσια και πλέον τιμή.

 

Τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκατ. λίτρα και οι απώλειες για το δημόσιο υπολογίζονται στα 300 εκατ. ευρώ/έτος.

 

Ο γ.γ. Διαφάνειας ενημέρωσε τον οικονομικό εισαγγελέα ότι λαθρεμπόριο διαπιστώνεται και στο υγραέριο και του παρέδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2011 η λαθραία ποσότητα έφτασε τα 8.874 λίτρα. Το κόστος της απώλειας από το λαθρεμπόριο υγραερίου υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.  

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr