ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων για την καταστροφή στη Δ. Αττική: «Τέτοια καταστροφή έχω να δω από το '99»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων για την καταστροφή στη Δ. Αττική: «Τέτοια καταστροφή έχω να δω από το '99» Facebook Twitter
0

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής που βρίσκονται αντιμέτωποι από νωρίς το πρωί με τη σφοδρή κακοκαιρία που «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά της και άφησε πίσω της πάνω από 13 νεκρούς.

 

Άνθρωποι κάθε ηλικίας είναι σε απόγνωση και οι περισσότεροι προσπαθούν να περισώσουν τις περιουσίες τους.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής στο ΑΠΕ, όλη αυτή η καταστροφή προκλήθηκε λόγω των ρεμάτων που δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την ορμητικότητα του νερού.

Ο 75χρονος κ. Νίκος, απελπισμένος με την κατάσταση, αναφέρει «ότι τέτοια καταστροφή έχει να δει από το 1999». Ο ίδιος ήταν τυχερός, καθώς «πλημμύρισε μόνο η είσοδος του σπιτιού» του.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει» λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ η κυρία Ευτέρπη, που προσπαθούσε να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της. Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, δηλώνει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

«Έχουμε τρία ρέματα, είναι και τα τρία σπασμένα και τρέχουν τα νερά ασταμάτητα», είπε η Κατερίνα στο ΑΠΕ και προσθέτει ότι αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα όταν το νερό άρχισε να μπαίνει στο μαγαζί τους.

Λίγο νωρίτερα, οι δρόμοι ξαναπλημμύρισαν, λόγω έντονης καταιγίδας που σημειώθηκε, με αποτέλεσμα το νερό να ξεπερνάει το πεζοδρόμιο. Οι κάτοικοι κλείστηκαν πάλι στα σπίτια τους και μόλις κόπασε βγήκαν έξω, καθαρίζοντας πάλι τα σπίτια τους από τα νερά.

Στο κτίριο που στεγάζονται οι δημοτικές αρχές γίνονται συνεχείς συσκέψεις, ώστε να αντιμετωπιστεί, όσο είναι δυνατόν, η κατάσταση.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, επισήμανε ότι «αυτό που έγινε σήμερα εδώ γίνεται μία φορά στα 50 ή στα 100 χρόνια. Ήταν βιβλική καταστροφή. Τεράστιες ποσότητες νερού από το Όρος Πατέρα, από τους χείμαρρους που πλημμύρισαν, με τρομερή ταχύτητα, κατέστρεψαν δρόμους, ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους. Φερτές ύλες κατέβηκαν από το βουνό, με αποτέλεσμα να βουλώσουν ρέματα, αγωγοί, να πλημμυρίσουν όλοι οι δρόμοι της πόλης. Έχουν πλημμυρίσει όλα τα υπόγεια. Υπάρχουν προβλήματα με ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί».

Για την κατάσταση στην Νέα Πέραμο μίλησε και ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιδήμαρχος Μεγαρέων, υπεύθυνος για την Νέα Πέραμο, τονίζοντας ότι «από τις πρώτες πρωινές ώρες η σφοδρή βροχόπτωση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Οι καταστροφές, όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, είναι βιβλικές. Δεκάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα, σπίτια, καταστήματα, υποδομές, όπως είναι η κεντρική αγωγή ύδρευσης, δρόμοι, γέφυρες όπου περνάνε σε κάποια σημεία και πάρα πολλά κυβικά φερτών υλικών που έφυγαν από το βουνό κι έχουν κατακλύσει τους δρόμους. Η καταστροφή είναι πρωτόγνωρη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ