Ο 52χρονος ποινικολόγος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος γιος του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Νώντα Ζαφειρόπουλου, δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του, στην οδό Ασκληπιού, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Οι πρώτες πληροφορίες για την εκτέλεση δείχνουν πως οι δολοφόνοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είχαν κλείσει ραντεβού ως πελάτες.  Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβονται πληρωμένοι δολοφόνοι από το εξωτερικό ή εκδικητές. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τρομοκρατία. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «δυσαρεστημένους» πελάτες σε κάποια ποινική ή αστική υπόθεση, που χειρίστηκε ο γνωστός δικηγόρος.

 

Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση που έκανε ο ιατροδικαστής στο θύμα, φαίνεται ότι έχει δεχτεί μία μόνο σφαίρα στον θώρακα, ενώ σήμερα θα γίνει η νεκροτομή. Στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας, που σημαίνει πως χρησιμοποιήθηκε περίστροφο, ή οι δράστες ήταν τόσο ψύχραιμοι που μάζεψαν τον κάλυκα αμέσως μετά την δολοφονία.

 

Τα πρώτα στοιχεία για τους δολοφόνους

 

Τόσο η άνεση με την οποία κινήθηκαν οι δύο δράστες, οι πυροβολισμοί σε στήθος και κεφάλι, αναδεικνύουν επαγγελματισμό, ενώ το γεγονός πως είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους, τα σπαστά ελληνικά, η αδιαφορία της ύπαρξης αυτόπτη μάρτυρα και καμερών ασφαλείας οδηγούν τους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση να εκτιμούν πως πρόκειται για δολοφόνους του εξωτερικού, οι οποίοι θα προσπαθήσουν άμεσα να φύγουν από την Ελλάδα.

 

Γι' αυτό τον λόγο οι αρμόδιοι αξιωματικοί θέλουν άμεσα να εντοπίσουν «καθαρό» οπτικό υλικό της κίνησης των δραστών και να προσπαθήσουν να διακρίνουν τα πρόσωπά τους, ώστε να ξεκινήσουν οι αναζητήσεις σε αεροδρόμια της χώρας και τους μεθοριακούς σταθμούς στα βόρεια σύνορά.

 

Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ από τον «Ελεύθερο Τύπο» ήδη έχει δοθεί σχετική εντολή για αυξημένους ελέγχους στα σημεία φυγής με μέσα μεταφοράς και έρευνες σε υπόπτους, σύμφωνα με τα πρώτα χαρακτηριστικά των δραστών που έδωσε ο σοκαρισμένος συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Από τα πρώτα στοιχεία οι αστυνομικοί σχεδόν απέκλεισαν το τρομοκρατικό κίνητρο πίσω από τη δολοφονία και ανέφεραν χαρακτηριστικά πως πρόκειται για: «"δουλειά" της δουλειάς», υπονοώντας πως η εν ψυχρώ εκτέλεση σχετίζεται άμεσα με κάποια υπόθεση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

 

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει πρόσφατες και παλαιότερες υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος αναζητώντας χειρισμούς, ενέργειες και εμπλεκόμενους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή. Υπενθυμίζεται πως ο 52χρονος είχε παρουσία σε σημαντικές και πολύκροτες δίκες όπως και μακρά συνδικαλιστική δράση.

 

 

 

Επίσης οι αστυνομικοί αναζητούν προσωπικές σημειώσεις, μηνύματα sms και τηλεφωνικές επικοινωνίες του 52χρονου δικηγόρου, επιχειρώντας να εντοπίσουν εκείνες που χαρακτηρίζονται ύποπτες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή επέκτασης των ερευνών προς χώρους και πρόσωπα.

 

Σημαντική είναι η κατάθεση του 32χρονου στενού συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος φέρεται να άνοιξε στους δύο δράστες, να έμεινε μαζί τους μέχρι να τους δεχθεί ο δικηγόρος και συμμετείχε για περιορισμένο χρόνο στη συνάντησή τους πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί.

 

Ο νεαρός φαίνεται να είναι σοκαρισμένος, ωστόσο οι αστυνομικοί επιχειρούν σε πρώτο χρόνο να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των δραστών, ακόμη και ασήμαντες λεπτομέρειες που μπορεί όμως να είναι σημαντικές για την εξέλιξη των ερευνών, όπως επίσης και ενδεχόμενες απειλές που μπορεί να είχε δεχθεί το θύμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αρχικά επιχειρείται να διαπιστωθεί αν οι δράστες είχαν κλείσει «ραντεβού» θανάτου με τον άτυχο δικηγόρο ή ήταν μια «έκτακτη» προσέλευση συνάντησης για νομικές συμβουλές. Παράλληλα προσπαθούν να αντλήσουν λεπτομέρειες από τον 32χρονο για τους λεκτικούς ιδιωματισμούς, την προφορά λόγου και λέξεις κλειδιά, που θα μπορούσαν να αναδείξουν χώρες προέλευσης.

 

Οι δύο δολοφόνοι, που μιλούσαν σπαστά ελληνικά, φέρεται να έφθασαν στο δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην οδό Ασκληπιείου 154 στη Νεάπολη Εξαρχείων, λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης και ζήτησαν να δουν τον δικηγόρο. Ο συνεργάτης του, τους ζήτησε να περιμένουν και ενημέρωσε τον 52χρονο ποινικολόγο για την έλευσή τους.

 

 

Περίπου μισή ώρα αργότερα ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δέχθηκε τους «πελάτες» στην αίθουσα των συσκέψεων, παρουσία του 32χρονου συνεργάτη του. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, οι δύο δράστες φαίνεται να ζήτησαν την αποχώρηση του συνεργάτη του δικηγόρου προκειμένου να συζητήσουν κατ' ιδίαν μαζί του για «προσωπικά ζητήματα» που τους είχαν φέρει εκεί. Πράγματι ο 32χρονος βγήκε έξω. Μετά από περίπου δύο λεπτά, στις 19:10 ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, με τους δράστες να εξαφανίζονται πριν ο συνεργάτης του θύματος κατευθυνθεί εκεί. Όταν έφθασε αντίκρισε αιμόφυρτο τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έντρομος ειδοποίησε την αστυνομία.

 

Κλιμάκια στελεχών του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής έφθασαν στο δικηγορικό γραφείο, μαζί με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που αρχικά επεδίωκαν να διαπιστώσουν αν η δολοφονική ενέργεια μπορεί να είχε τρομοκρατικές διαστάσεις, κάτι που φαίνεται να αποκλείστηκε από τα πρώτα στάδια των ερευνών. Γι' αυτό απομακρύνθηκαν από το πεδίο των ερευνών και παρακολουθούσαν διακριτικά την εξέλιξή τους. Συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ερευνούσαν εξονυχιστικά τον χώρο προς αναζήτηση τυχόν γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων των δραστών, που σίγουρα φαίνεται να έχουν αφήσει, αλλά ενδεχομένως και δεν τους ενδιέφερε το αντίθετο. Η σορός του άτυχου δικηγόρου, αρκετή ώρα αργότερα, μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο όπου σήμερα ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια θα προβεί στη νεκροψία – νεκροτομή του.

 

 

 

Στο σημείο λίγο μετά τη δολοφονία έφτασε και ο 23χρονος Νώντας Ζαφειρόπουλος, γιος του ποινικολόγου, που έφερε το όνομα του παππού του. Σε κατάσταση σοκ έδειχνε να μην μπορεί να πιστέψει πώς χάθηκε από τη ζωή ο πατέρας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους τον ρωτούσαν σχετικά με το τι έχει συμβεί απαντούσε με την περιγραφή που του έκαναν οι αστυνομικοί σχετικά με τον τρόπο που δολοφονήθηκε.

 

Ο νεαρός είχε μόλις ορκιστεί και πάρει το πτυχίο Νομικής και επρόκειτο να ξεκινήσει την πρακτική του στο γραφείο του πατέρα του. Έξω από το γραφείο βρέθηκαν επίσης πολλά συγγενικά του πρόσωπα όπως και αρκετοί φίλοι του δικηγόροι. Η σύζυγος και η κόρη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου βρέθηκαν συντετριμμένες στο σημείο.

 

 

Με πληροφορίες από AΠΕ/ ΜΠΕ- eleftherostypos.gr

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr