Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς: Αρχίζει το μέτρημα των πληγών στην Αττική

Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς: Αρχίζει το μέτρημα των πληγών στην Αττική Facebook Twitter
ΑΠΕ=ΜΠΕ
0

Αυτοψίες σε επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ξεκινούν κλιμάκια της Περιφέρειας, ώστε να καταμετρηθούν οι πληγές που άφησε πίσω της η λαίλαπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής φέτος το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα, ενώ από αυτά τα 20.000 είναι στο Καπανδρίτι.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπέγραψε ήδη την απόφαση για την επικαιροποίηση της Επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε επιχειρήσεις και επαγγελματικούς χώρους της ΠΕ Ανατολικής Αττικής.

Έργο της Επιτροπής είναι η καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών σε κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, επιχειρήσεων και επαγγελματικών χώρων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για κάθε επιχείρηση που υπέστη ζημία, η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό εκτίμησης και εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, υποβάλλεται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών για τις περαιτέρω ενέργειες καταβολής της σχετικής αποζημίωσης στους δικαιούχους.

Όσον αφορά την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οικίες, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να απευθύνονται στους οικείους Δήμους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πληγείσες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Ανατολικής Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

 

Πώς εξελίσσεται το μέτωπο

Απομακρύνεται σταθερά ο εφιάλτης των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Αττική, καθώς προχωράει με γρήγορα βήματα η οριοθέτηση της καταστροφικής πυρκαγιάς και ο έλεγχος των εστιών που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή.


Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος πέταξε πριν από λίγο με το ελικόπτερο πάνω από την πυρκαγιά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κατάσταση είναι συνεχώς βελτιούμενη» και τόνισε:


«Τα πράγματα εξελίχτηκαν καλύτερα και από την πιο τολμηρή αισιοδοξία που μπορεί να είχαμε χτες. Το μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της πυρκαγιάς έχει οριοθετηθεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, γιατί ενισχύονται οι άνεμοι και η έκταση στην οποία εκτείνεται η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δυνάμεις και δεν θα αποδεσμευτούν εάν δεν έχουμε διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει αναζωπύρωση και επέκταση της πυρκαγιάς».


Στο μέτωπο υπάρχουν ακόμη 308 πυροσβέστες (οι 88 είναι πεζοπόρα τμήματα), ενώ από αέρος κάνουν διαδοχικά ρίψεις νερού 5 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.


Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα οι όμοροι Δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΛΑΣ και οι ένοπλες δυνάμεις. Τα μόνα που έχουν αποδεσμευτεί είναι ελάχιστα βυτιοφόρα Δήμων από την επαρχία, που πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή τους.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ