ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί Facebook Twitter
Πηγή: kithiraikanea.com
0

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τα Κύθηρα μετά από αίτημα του δημάρχου Στράτου Χαρλαλάκη προς την Περιφέρεια Αττικής λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στο νησί. Η φωτιά που εκτείνεται σε 2 βουνά του νησιού κατακαίει αναδασωτέα περιοχή και λόγω των ισχυρών ανέμων είναι δύσκολη η κατάσβεση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χαρχαλάκης έκανε λόγο για αρκετά μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου.

Ο κ. Χαρχαλάκης σημειώσε ότι πρόκειται για τεράστια καταστροφή και πρόσθεσε ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος που, όμως, δεν κινδυνεύουν. Όπως έγινε γνωστό, η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.

Η φωτιά που είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού 

Από πολύ στενά παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη φωτιά που κατακαίει στο νησί των Κυθήρων, όσο όμως και την επιχείρηση αντιμετώπισής της.

Ήδη για το σκοπό αυτό, έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση

Στο σημείο επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

«Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους», τόνισε το ΑΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σχετικά με το αν υπήρξε θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς και για τη μη παραμονή τους στο αεροδρόμιο του νησιού.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

Ελλάδα / Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση
NEWSROOM