Αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων, σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί, στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.


Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές

 

Φωτό.: Σάκης Μάστορας/eordaialive.com
Φωτό.: Σάκης Μάστορας/eordaialive.com

 

Φωτό.: Σάκης Μάστορας/eordaialive.com
Φωτό.: Σάκης Μάστορας/eordaialive.com


Στο ορυχείο Αμυνταίου και στη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημερώθηκε και μεταβαίνει εκτάκτως στο Αμύνταιο.

 

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις που έχουν συμβεί ποτέ.

Το kozan.gr μεταδίδει πως εκκενώθηκαν 7-8 σπίτια των Αναργύρων, που βρίσκονται από την πλευρά του ορυχείου.

 

 

 

 

Τα ανησυχητικά σημάδια

 

Στις 24 Μαΐου εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα ρωγματώσεων στα πρανή του ορυχείου Αμυνταίου, και μέχρι σήμερα παρατηρούνταν μια σταδιακή έξαρση του φαινόμενου. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι μετακινήσεις εδαφών εντός του ορυχείου έχουν αυξητικό ρυθμό, ξεκίνησαν με 200 mm την ημέρα, και έφτασαν σήμερα στα 600 mm την ημέρα.

 

Ο Μιχάλης Καββαδάς, αν. καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ, που ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ επισκέφθηκε χθες την περιοχή του ρήγματος, παρατήρησε ότι υπάρχει επιδείνωση του φαινόμενου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά «αστοχία» στα πρανή του ορυχείου και να έχουμε μετακινήσεις εδαφών από 30 έως 40 μέτρα.

 

Επεσήμανε όμως, ότι απ'τις μετρήσεις που πραγματοποιούν επί 24ώρου βάσεως οι τεχνικοί του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, εμφανίζονται στοιχεία όπου δείχνουν ότι μπορεί αργότερα «να έχουμε σταδιακή ύφεση του φαινόμενου».

 

Τρία χιλιόμετρα από το μέτωπο του ορυχείου, έχουν εμφανιστεί ρωγματώσεις σε πολλά σημεία του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τους Ανάργυρους με τον οικισμό Βαλτόνερα, στους δρόμους του χωριού, ενώ ρωγμές έχουν παρατηρηθεί στην τοιχοποιία ορισμένων σπιτιών και αποθηκών του χωριού. Ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ, επισήμανε ότι τα προβλήματα στους Ανάργυρους οφείλονται στο τεράστιο τεκτονικό ρήγμα πού διέρχεται παράλληλα με τον επαρχιακό δρόμο μέσα από το χωριό με κατεύθυνση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά και έχει μήκος που μπορεί να φθάνει και τα δέκα χιλιόμετρα.

 

Εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται εξ αιτίας της αφαίρεσης τεράστιων εδαφών από το γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου» και σημείωσε πως υπάρχει επιρροή από την διάνοιξη του ορυχείου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ρωγμές στους δρόμους και σε διάφορα σημεία εντός του χωριού.