Άσκηση εναέριας μάχης -ένας εναντίον ενός- έκαναν τα δύο Mirage 2000 της 332 Μοίρας το μεσημέρι της Δευτέρας όταν το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη υπέστη βλάβη. Η περιοχή της άσκησης γνωστή στους δύο ιπταμένους: Η θαλάσσια περιοχή των Σποράδων που χρησιμοποιείται από τους ιπτάμενους στις πολεμικές μοίρες της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα για καθημερινά γυμνάσια.

 

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε το «Πρώτο Θέμα», ο πιλότος ήταν στο νούμερο 2 του σχηματισμού, που κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της αερομαχίας -κατά τη διάρκεια της οποίας τα συστήματα των μαχητικών λειτουργούν στα όριά τους- αντελήφθη ότι ο κινητήρας του Mirage 2000 δεν λειτουργεί ομαλά. Η ώρα ήταν 12:18. «Κατά 99% υπήρξε πρόβλημα στον κινητήρα ο οποίος μάλλον «στόλαρε» ανέφερε στην εφημερίδα αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Ο υποσμηναγός, χειριστής του Mirage 2000, ενημέρωσε ότι έχει βλάβη και χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα. Εγκατέλειψε το μαχητικό αεροσκάφος με επιτυχία και λίγο αργότερα βρέθηκε στη θάλασσα. Το σωσίβιο του επίτρεψε να περιμένει τα σωστικά μέσα χωρίς να χάσει δυνάμεις. Ο 28χρονος πιλότος χρησιμοποίησε τον ασύρματο που είχε μέσα στο survival kit για να επικοινωνήσει με τα σωστικά μέσα. Άλλωστε από τη στιγμή που εγκατέλειψε το Mirage τα αεροσκάφη που πετούσαν στην ευρύτερη περιοχή είχαν λάβει σήμα για ενεργοποίηση του συστήματος, γνώριζαν δηλαδή ότι είχε συμβεί ατύχημα κι ότι ο ιπτάμενος χρησιμοποίησε εκτινασσόμενο κάθισμα. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά προκειμένου ένα από τα δύο Super Puma που απογειώθηκαν για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να βρουν τον υποσμηναγό.

 

Αφού τον διέσωσε, το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον 28χρονο πιλότο στην Αθήνα, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και μια πλήρη σειρά εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Αυτή την ώρα, ο υποσμηναγός παραμένει στο 251 ΓΝΑ. Έχει υποστεί εξάρθρωση ώμου η οποία και αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς.


Πώς έπεσε το Mirage 2000

 

Αν και όλες οι ενδείξεις οδηγούν τους αρμόδιους επιτελείς στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα «κράτησης» κινητήρα, στην Πολεμική Αεροπορία έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη διερεύνηση του ατυχήματος. Στην Πολεμική Αεροπορία αναπνέουν ανακουφισμένοι που ο ιπτάμενος υποσμηναγός διασώθηκε.

 

Παραλλήλως, στελέχη της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών βρίσκονται σε σκάφος του Λιμενικού που πλέει στη θαλάσσια περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Mirage 2000 και μαζεύουν όσα από τα τμήματα του μαχητικού αεροσκάφους μπορούν. Από τον έλεγχο και την επιθεώρηση των κομματιών του μαχητικού θα διακριβωθεί τι πήγε στραβά και παρουσιάστηκε πρόβλημα στον κινητήρα.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr