Τρεις εταιρίες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, που εδρεύουν στο εξωτερικό, εμπλέκονται σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συναλλαγών σε ανταλλακτήριο εικονικών - ψηφιακών νομισμάτων (Bitcoin) και εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της απάτης με υπολογιστή.

 

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες Ελλήνων, που έπεσαν θύματα απάτης και συκοφαντικής δυσφήμησης από άγνωστους δράστες, οι οποίοι παρεμβάλλονταν κατά τη διάρκεια συναλλαγών - αγοραπωλησιών ψηφιακών εικονικών νομισμάτων, σε διαδικτυακό ανταλλακτήριο, που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Μετά από συνεργασία με αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησε την εμπλοκή των τριών εταιριών του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η έρευνά της για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι όταν αγοράζουν, κατέχουν ή ανταλλάσσουν εικονικά - ψηφιακά νομίσματα, σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια, όπως:

  • Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών, καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες από αυτές έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν.
  • Η αξία ενός ψηφιακού-εικονικού νομίσματος μπορεί να αλλάξει δυναμικά, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και είναι δυνατό ακόμη και να μηδενιστεί.
  • Το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης των συγκεκριμένων εικονικών νομισμάτων μπορεί να υποκλαπεί, ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης του καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr