111 πρόσφυγες μέσα σε 24 ώρες σε Λέσβο και Χίο-Εξαντλείται πλέον η δυνατότητα φιλοξενίας

111 πρόσφυγες μέσα σε 24 ώρες σε Λέσβο και Χίο-Εξαντλείται πλέον η δυνατότητα φιλοξενίας Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
0

 Άλλοι 57 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο, από χθες Τετάρτη έως σήμερα Πέμπτη το πρωί, ανεβάζοντας σε 4.964 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο.

 Την ίδια ώρα, στη Χίο πέρασαν 56 άτομα ανεβάζοντας σε 3.372 τους παραμένοντες ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν -όπως και εδώ και πάρα πολύ καιρό- μηδενικές. Στη Σάμο οι παραμένοντες είναι 973.

 Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν σήμερα 9.309 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Την ίδια ώρα εξαντλείται η δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων στα κέντρα της Λέσβου. Σε σύσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Η Λέσβος δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο βάρος στο μεταναστευτικό και η μη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, απειλεί την κοινωνική συνοχή» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

 

Ας σημειωθεί, ότι σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των ροών που είναι ιδιαίτερα αυξημένες στη Λέσβο, δημιουργεί η μόλις οκτάωρη λειτουργία του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο hot spot της Μόριας. Όπως υποστηρίζουν οι προϊστάμενοι του τμήματος, δεν υπάρχει προσωπικό ώστε το κέντρο να λειτουργήσει περισσότερες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών καθημερινά δεν μπορεί να μεταφερθεί στη Μόρια και παραμένει στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ