Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC

 

«Είμαι εδώ ως πολίτης, ως μητέρα του Παύλου και θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου πόνο και την αδικία που νιώθουμε και ζούμε. Ζητάω ως μητέρα και ως πολίτης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό της χώρας να μου δώσουν μια απάντηση σε όλο αυτό που γίνεται. Για ποιο λόγο; Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι μια πολιτική δολοφονία. Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι έξω. Κυκλοφορούν στον ίδιο δρόμο, στον δρόμο που δολοφόνησαν τον Παύλο. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους βλέπουμε, να ακούμε τις κοροϊδίες τους, να βλέπουμε τις προκλήσεις τους και τα γέλια τους. Φτάσαμε στο σημείο, ο πατέρας του Παύλου να μην είναι στη δίκη γιατί δεν μπορεί να αντέξει. Απλά αν θέλουν ας μου δώσουν μια απάντηση. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από μια εγκληματική οργάνωση που είναι και ένα κόμμα που βρίσκεται στη Βουλή. Μου οφείλουν μια απάντηση και θα ήθελα μια απάντηση. Αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ας μου απαντήσουν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

 

Αυτά είπε χαρακτηριστικά η Μάγδα Φύσσα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

 

Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC


Τα κύρια αιτήματά τους αφορούν στην μεταφορά της δίκης από την αίθουσα στον Κορυδαλλό σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, καθώς όπως τονίστηκε κρίνεται πιο κατάλληλη, στον ορισμό περισσότερων δικάσιμων από πέντε που έχουν αποφασιστεί να γίνουν αυτόν τον μήνα, αλλά και στην αποκλειστική απασχόληση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

 

«Έπειτα από 4,5 μήνες αποχής συνεχίζεται η δίκη, αλλά το εμπόδιο είναι πως έχουν οριστεί μόλις πέντε συνεδριάσεις μέσα στον Ιούνιο, ενώ παλαιότερα ήταν 12 ανά μήνα. Νιώθουμε ότι έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της διοίκησης της Εφετείου», επισήμανε η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, ενώ κι ο έτερος συνήγορος της οικογένειας, Ανδρέας Τζέλλης δήλωσε ότι «αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύουν. Ο Κορυδαλλός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Το πιο βασικό για μένα είναι οι δικάσιμοι και η αποκλειστική απασχόληση των δικαστών, στη δίκη αυτή είναι απαραίτητη. Όλοι αυτοί οι εμπαιγμοί αποθρασύνουν κάποιους. Ο κίνδυνος είναι σαφής. Κάποιοι θεσμικοί παράγοντες εμπαίζουν τους πάντες. Γίνεται μια προσπάθεια απολιτικοποίησης της δίκης».

 

Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC


Για απονεύρωση, υπονόμευση και για προσπάθεια αποστείρωσης από τον πολιτικό της χαρακτήρα, αλλά και για σοβαρές θεσμικές ευθύνες του υπουργείου Δικαιοσύνης και της διοίκησης του Εφετείου έκανε λόγο ο Άγγελος Βρεττός, συνήγορος των μελών του ΠΑΜΕ τα οποία δέχθηκαν επίθεση από τη Χ.Α: «Επιδιώκουμε να καταδειχθεί ότι η Χ.Α είναι φασιστική οργάνωση με απόλυτη δομή, με επιχειρησιακή δράση και με αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο».


Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, σχετικά με ανεύρεση αίθουσας για μεταφορά της δίκης, ο συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων που δέθηκαν επίθεση από μέλη της Χ.Α στο Πέραμα, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε ότι «δίνουμε μάχη για διερεύνηση της αλήθειας. Δεν επιδιώκουμε την καταδίκη κανενός για την ιδεολογία του. Δίνουμε αγώνα για να καταδικαστούν οι εγκληματικές πράξεις τους. Εκείνο που είναι σημαντικό, είναι η εμμονή του υπ. Δικαιοσύνης να διεξάγεται η δίκη ακόμη και τώρα στην αποχή, στον Κορυδαλλό, ενώ η αίθουσα του Εφετείου είναι διαθέσιμη», είπε και έκανε λόγο για «ατελείωτο εμπαιγμό από τον υπουργό με αποκορύφωμα τη χθεσινή του δήλωση». «Θεσμική ασέβεια να λέει ότι αποτελούν διαρροές στον Τύπο οι αναφορές της προέδρου περί μεταφορά της δίκης. Η πρόεδρος από έδρας τις είχε δημοσιοποιήσει. Μας λέει ότι τον καλούμε να αναμειχθεί και να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Δεν του ζητήσαμε να μεσολαβήσει για να αθωωθεί ή να καταδικαστεί κάποιος. Του ζητήσαμε να εξασφαλίσει τους όρους διεξαγωγής της ιστορικής αυτής δίκης», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

 

Για αναγκαιότητα μεταφοράς της δίκης της Χρυσής Αυγής σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών μίλησε και η Ελευθερία Κουμάντου από το Παρατηρητήριο της δίκης που χαρακτήρισε την επιλογή του Κορυδαλλού «πρόχειρη» και «κακή». «Έπειτα από έναν χρόνο διεξαγωγής της δίκης έχουμε καταγράψει κάποια στοιχεία. Από τους 69 κατηγορούμενους στη δίκη εμφανίζονται μόλις 5 με 6. Μέσα σε ένα έτος έχουν γίνει μόλις 63 δικάσιμοι, οι συνεδριάσεις που δεν έγιναν λόγω της αποχής των δικηγόρων υπολογίζονται στις 45, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί μόλις 16 από τους 132 μάρτυρες».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr