Θυμάστε πώς ο Neo, o πρωταγωνιστής της νεο-νουάρ ταινίας The Matrix, των αδερφών Γουατσόφσκι, τον οποίο υποδύθηκε ο Κιάνου Ριβς, έμαθε Κουνγκ Φου, "ανεβάζοντας" την γνώση της πολεμικής τέχνης στον εγκέφαλό του;

 

Επιστήμονες του Εργαστηρίου HLR, με έδρα την Καλιφόρνια, ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν ένα σύστημα που είναι σε θέση να επιταχύνει και να ενισχύσει την ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφαλου στην εκμάθηση δεξιοτήτων μέσω νευροδιέργεσης, προσεγγίζοντας την μέθοδο άμεσης εκμάθησης, που περιέγραφε γλαφυρά η ταινία.

 

 

 

Οι επιστήμονες, μελέτησαν τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο ενός επαγγελματία πιλότου, και στη συνέχεια, εξέπεμψαν τα ίδια σήματα μέσω ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο μιας ομάδας εθελοντών που μάθαιναν να πιλοτάρουν μέσω ενός εξομειωτή πτήσης. 

 

Τα ευρήματα των ερευνητών, που εκτίθενται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιτημονική επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience, έδειξαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν τα νευροδιεγερτικά κύματα στον εγκέφαλό τους, μέσω ειδικής κάσκας, κατάφεραν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους κατά την εκμάθηση 33% ταχύτερα, από όσους δεν υποβλήθηκαν στη μέθοδο.

 

"Το σύστημά μας είναι ένα από τα πρώτα στο είδους του. Είναι ένα σύστημα διέγερσης του εγκεφάλου", εξηγεί ο Δρ Matthew Phillips, και συνεχίζει λέγοντας, "Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η ανάπτυξή του έχει σοβαρή επιστημονική βάση. Επιλέξαμε το πιλοτάρισμα ενός αεροσκάφους, επειδή ως δραστηριότητα απαιτεί τη συνέργεια των γνωστικών και κινητικών κέντρων. Όταν μαθαίνουμε κάτι οι συνδέσεις του εγκεφάλου υπόκεινται στο φαινόμενο της Νευροπλαστικοτητας, και αλλάζουν σχήμα. Έχει αποδειχτεί ότι κάποιες από τις λειτουργίες του μυαλού μας, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, τις οποίες διεγείρουμε με την μέθοδό μας."

 

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου HLR, ευελπιστεί ότι η μέθοδός της μόλις τελειοποιηθεί, θα τεθεί σε εφαρμογή στην εκμάθηση κι άλλων ειδών δεξιοτήτων όπως οι ξένες γλώσσες, η προετοιμασία για εξετάσεις και η οδήγηση αυτοκινήτου.

 

Παρακολουθήστε το βίντεο παρουσίασης της μεθόδου:


 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr