Βοηθήστε έναν Νιγηριανό αστροναύτη να επιστρέψει στη Γη, δίνοντας 3 εκ. δολάρια

Βοηθήστε έναν Νιγηριανό αστροναύτη να επιστρέψει στη Γη, δίνοντας 3 εκ. δολάρια Facebook Twitter
4

Οι διαδικτυακές απάτες (η scams) με χώρα προέλευσης τη Νιγηρία, δεν είναι κάτι καινούριο.

Κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στο internet από inbox σε inbox και μέχρι πριν από μερικά χρόνια απέφεραν στους εγκεφάλους τους εκατομμύρια δολάρια από τα ανυποψίαστα θύματά τους, που έδιναν χρήματα για να εισπράξουν "μέρος μιας αμύθητης περιουσίας άκληρου πρίγκηπα/τραπεζίτη/κροίσου" ή ό,τι άλλο κατέβαζε ο νους των online εγκληματιών.

Όμως, μια απάτη που ήλθε στην επιφάνεια πρόσφατα, δείχνει να "τερματίζει" το κοντέρ της ευρηματικότητας, αφού -όπως αναφέρει το TheNextWeb- ένας άνδρας αναζητά, μέσω email, 3 εκατομμύρια δολάρια για να φέρει πίσω στη Γη έναν Νιγηριανό αστροναύτη που εγκαταλήφθηκε στο διάστημα, ως άλλος Matt Damon, από τους "κακούς" Ρώσους.

Σύμφωνα με το email, ο υποτιθέμενος Νιγηριανός αστροναύτης Abacha Tunde, που σύμφωνα με το κείμενο είναι "ο πρώτος αφρικανός στο διάστημα", παραμένει στον "μυστικό" σοβιετικό διαστημικό σταθμό Salyut 8T, από το 1990, όπου "ξέμεινε" μετά τη διάλυση της Σοβ. Ένωσης, και "βρίσκεται σε καλή διάθεση, αλλά θέλει να επιστρέψει σπίτι του". Ο μισθός του "αστροναύτη", που έχει μαζευτεί σε τράπεζα στο Λάγος, αγγίζει τα 15 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα τα εισπράξει, φυσικά, όποιος δωρίσει 3 εκατομμύρια. 

Ακολουθεί το σπαρταριστό email, όπου μάλλον έχει γραφτεί το 2004, αφού αναφέρει ότι ο "αστροναύτης" είναι στο διάστημα "14 χρόνια", και κυκλοφόρησε σε πολλά σάιτ τεχνολογικού περιεχομένου τις τελευταίες μέρες:

Βοηθήστε έναν Νιγηριανό αστροναύτη να επιστρέψει στη Γη, δίνοντας 3 εκ. δολάρια Facebook Twitter
Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Όντως, αυτό είναι πολύ κουφό. Δυστυχώς όμως, τα πιό συνηθισμένα θύματα αυτού του είδους της απάτης είναι ηλικιωμένοι που πάσχουν από αρχή γεροντικής άνοιας χωρίς να το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι, και ούτε και ο περίγυρός τους. Ένα γνωστό παράδειγμα ήταν ο πολύ πλούσιος ψυχίατρος Dr. Louis A. Gottschalk (89 ετών τότε) από το πανεπιστήμιο U.C. Irvine, ο οποίος τους έδωσε 3 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια 10 χρόνων (από το ’96 μέχρι το 2006). Το τραγικό ήταν πως πάνω απ’τα μισά χρήματα προορίζονταν για ένα ερευνητικό κέντρο στο πανεπιστήμιο. Όταν λοιπόν ο γιός του ανακάλυψε πως ο πατέρας του είχε δώσει 1,7 εκ. σε Νιγηριανούς και προσπάθησε (μάταια) να τον πείσει πως ήταν απάτη, ο γέρος εξαφανίστηκε για κάμποσες ημέρες (ο γιός του νόμιζε πως τον είχαν απαγάγει—έχουν συμβεί και τέτοια με Νιγηριανούς, αλλά στην Αγγλία). Ο πατέρας φυσικά κάποια στιγμή ξαναεμφανίστηκε, και πανευτυχής δήλωσε στον γιό του πως είχε πάει (με ιδιωτικό αεροπλάνο) στην Νιγηρία για να πειστεί ιδίοις όμμασι. Και πως όντως, ο καλός του ο γιός είχε απόλυτο δίκιο, οι προηγούμενοι Νιγηριανοί ήταν κακοί, και τον είχαν εξαπατήσει. «Οι “προηγούμενοι” Νιγηριανοί, τι εννοείς πατέρα;» τον ρώτησε ο γιός. Για να ακούσει έντρομος τον πατέρα του να του λέει: «Γιατί εκεί γνώρισα τους καλούς Νιγηριανούς» (μια άλλη ομάδα απατεώνων, δηλαδή) «στους οποίους έδωσα 1,3 εκ. δολάρια, από τα δικά μας χρήματα. Πρόκειται περί θαυμασίας business opportunity αγαπητέ Guy! Κάθισε να σου εξηγήσω...» Είχα ακούσει αυτήν την ιστορία από γνωστό μου—ορίστε και ένα άρθρο που λέει τι έκανε ο γιός τελικά:http://articles.latimes.com/2006/mar/02/local/me-nigerian2Φυσικά υπάρχει και η αντίστροφη κατάσταση, όπου διάφοροι τυπάδες έχουν για χόμπι να τρολάρουν Νιγηριανούς που προσπαθούν να στήσουν τέτοιες απάτες, αλλά δεν είναι αρκετά έξυπνοι. ‘Εναν μάλιστα τον βάλανε να σκαλίσει ολόκληρο κομπιούτερ (Commodore 64) σε ξύλο, λέγοντάς του πως αντιπροσωπεύουν μια ελβετική γκαλερί που βοηθάει καλλιτέχνες ανά τον κόσμο (ολόκληρο το άρθρο εδώ):http://tinyurl.com/njg9x6fΚαι εδώ το καλό τρολάρισμα:http://www.419eater.com/html/john_boko.htm