Με σημερινό της ψήφισμα η Ευρωβουλή σε μια σειρά νομοθετικών προτάσεων για τις ψηφιακές υπηρεσίες επί ευρωπαϊκού εδάφους, έδωσε οριστικό τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής η roaming αρχής γενομένης από τις 15 Ιουνίου του 2017,  αλλά απέρριψε όλες τις τροποποιήσεις που θα εξασφάλιζαν το επονομαζόμενο net neutrality (διαδικτυακή ουδετερότητα), αφήνοντας αρκετά παραθυράκια για την εφαρμογή ενός Internet δύο ταχυτήτων.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της E.E. από τον Απρίλιο του 2016, οι χρεώσεις roaming εντός χωρών της Ε.Ε. ελαχιστοποιούνται στα €0.05 ανά λεπτό για εξερχόμενες κλήσεις,  στα €0.02 για την αποστολή SMS και €0.05 ανά Megabyte δεδομένων στο Mobile Internet. Τιμές οι οποίες θα ισχύουν έως τις 15 Ιουνίου του 2017, οπότε και θα καταργηθούν δια νόμου οι χρεώσεις και θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους παρόχους κινητής που θα συνεχίζουν να χρεώνουν τους καταναλωτές.

 

Το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι για τις εξερχόμενες κλήσεις.


Για να προστατευθεί η βιομηχανία από την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών, όπως η "μόνιμη περιαγωγή", οι πάροχοι θα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να χρεώνουν ένα μικρό ποσό, κάτω από τα σημερινά ανώτατα όρια, σύμφωνα με την πολιτική "εύλογης χρήσης". Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.


Ο νέος κανονισμός θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.


Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου.


Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες που είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload) που θα μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν στην πράξη (σε σχέση με την διαφημιζόμενη ταχύτητα).


Η οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι υπεύθυνες και θα καθορίζουν εάν η εν λόγω απόκλιση συνιστά παραβίαση του συμβολαίου ή όχι.

 

"Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό, οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί", δήλωσε η εισηγήτρια, Πιλάρ ντελ Καστίγιο (ΕΛΚ, Ισπανία). "Χάρη στην παρούσα συμφωνία η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων", προσέθεσε η εισηγήτρια.

Η ανακοίνωση, που χαιρετίστηκε και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα ενοποιημένης ψηφιακής αγοράς, Andrus Asip, αναφέρει ότι η ψήφιση του ανωτέρω νομοσχεδίου, αποτελεί μια κίνηση σταθμό για την εδραιοποίηση και διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο Internet στην Ε.Ε..

 

Όμως, αρκετοί επιστήμονες, εταιρείες και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί, κρατούν επικριτική στάση υποστηρίζοντας ότι οι νέοι νόμοι αφήνουν πολλά 'παραθυράκια' που θα επιτρέπουν σε όσες εταιρείες πληρώνουν τους παρόχους internet, να εξασφαλίζουν μια λωρίδα 'ταχείας κυκλοφορίας' online έναντι του ανταγωνισμού. Γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον διαμοιρασμό των ταχυτήτων άρα και στην ίδια τη λειτουργία του διαδικτύου, τις υπηρεσίες του και την ψηφιακή καινοτομία επί ευρωπαϊκού εδάφους, αφού εδραιωμένες εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν τα μεγάλα αντίτιμα που θα απαιτούν οι πάροχοι, για προνομιακή online μεταχείριση των προϊόντων/υπηρεσιών τους.

 

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι στην ψηφοφορία παρευρέθησαν 50 ευρωβουλευτές από τους 751.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr