Το Flickr πουλά τις φωτογραφίες των χρηστών του;

Το Flickr πουλά τις φωτογραφίες των χρηστών του; Facebook Twitter
0
Το Flickr πουλά τις φωτογραφίες των χρηστών του; Facebook Twitter

Αν είστε ένας από τους εκατομμύρια χρήστες της φωτογραφικής πλατφόρμας του Flickr ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της άδειας κάτω από την οποία προστατεύονται τα έργα σας.

Η ιδιοκτήτρια Yahoo μόλις ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προβεί σε εμπορική εκμετάλλευση και πώληση 50 περίπου εκατομμυρίων φωτογραφιών που φιλοξενούνται στο site και προστατεύονται με άδεια Creative Commons.


Περισσότερες από 300 εκατομμύρια φωτογραφίες προστατεύονται με την συγκεκριμένη άδεια, σύμφωνα με την οποία ο κάθε δημιουργός μπορεί να επιτρέψει την αναδημοσίευση των φωτογραφιών του δωρεάν αρκεί να μην χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς, ή διαφορετικά να ορίσει ο ίδιος ένα ποσό που τον ικανοποιεί.
Ένας όρος που "υπογράφουμε" εισερχόμενοι στο Flickr φαίνεται πως παραχωρεί το τελευταίο αυτό δικαίωμα στην ίδια την υπηρεσία, έτσι η Yahoo θεωρητικά δεν προβαίνει σε καμία παρατυπία.


Μια συγκεκριμένη ομάδα γνωστότερων δημιουργών θα λάβει το 51% από τις πωλήσεις των έργων (εκτυπώσεις των φωτογραφιών πάνω σε καμβάδες που θα πωλούνται προς 50 δολάρια ο καθένας), αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ερασιτεχνών φωτογράφων δεν θα λάβει τίποτα εκτός από την αναφορά του ονόματός τους πάνω σε κάθε print.


Κι ενώ μερικοί από τους φωτογράφους βλέπουν θετικά την επιλογή και την περαιτέρω προώθηση της δουλειάς τους έστω και κατ' αυτόν τον τρόπο, οι περισσότεροι -αλλά ακόμα και ο ιδρυτής του Flickr Stewart Butterfield που αποχώρησε το 2008 από την εταιρεία- δεν βλέπουν την κίνηση της Yahoo με καλό μάτι.


"Η ιδέα αυτή είναι λίγο κοντόφθαλμη", σημειώνει.

"Τα έσοδα από τις πωλήσεις των φωτογραφιών δεν θα αναπληρώσουν την χαμένη εμπιστοσύνη του κοινού."

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM