Εάν σκεφτεί κανείς ότι η ελεύθερη πώληση ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά και υπολογιστές επετράπη στην Κούβα πριν από 6 χρόνια, τότε η παρακάτω είδηση αποτελεί μια ταχύτατη εξέλιξη στην ανεξάρτητη ηλεκτρονική δημοσιογραφία της χώρας και τον τρόπο διανομής των ειδήσεων, χωρίς τη μεσολάβηση λογοκρισίας.

 

Έτσι, στις 21 Μαΐου, ξεκινά στην Κούβα η λειτουργία μιας νέας, ψηφιακής εφημερίδας, που αποτελεί το πρώτο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο της χώρας εδώ και μισό αιώνα. Τίτλος της 14ymedio. Η πρωτοβουλία της έκδοσής της, ανήκει στην blogger Yoani Sanchez.

 Η blogger Yoani Sanchez

Η ιδιαιτερότητα του 14ymedio έγκειται στο γεγονός ότι εκτός από την ηλεκτρονική ανάρτηση των ειδήσεων, η ομάδα θα διανέμει τις ειδήσεις με κάθε διαθέσιμο ηλεκτρονικό μέσο στο οποίο έχουν πρόσβαση οι πολίτες της Κούβας, όπως κινητά, email, CD ακόμα και στικάκια USB.

 

Η ομάδα της 14ymedio ήδη υφίσταται πιέσεις από την κυβέρνηση της χώρας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει κάθε κριτική απέναντί της ως εγκληματική πράξη, όμως η προσέγγιση που ακολουθεί η Yoani Sanchez, δηλαδή 'διανομή με κάθε μέσο' πρόκειται να κάνει το έργο των λογοκριτών αρκετά δύσκολο αφού δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν το περιεχόμενο κάθε email, SMS ή USB stick που κυκλοφορεί στην χώρα.

 

[ENGADGET]

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr