Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νόμο που θα σφίξει ακόμα περισσότερο την ήδη ασφυκτική πίεση της Ρωσικής Κυβέρνησης στο Διαδίκτυο.

 

Νωρίτερα μέσα την εβδομάδα, ο Πούτιν πέρασε και  επίσημα αυτό που έγινε γνωστό ως ο «νόμος των  bloggers», ο οποίος απαιτεί από τους δημοφιλείς bloggers να υπόκεινται τους κανόνες που συνήθως αφορούν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης.

 

Σύμφωνα με αυτόν, κάθε blogger με περισσότερους από 3.000 εγγεγραμμένους αναγνώστες πρέπει να εγγραφεί στο  Roskomnadzor, τον Ρωσικό οργανισμό εποπτείας των Μέσων Ενημέρωσης, καταθέτοντας πλήρη στοιχεία, ενώ όλοι οι δημοφιλείς bloggers υποχρεούνται να υπογράφουν τα post τους με τα πραγματικά τους στοιχεία και την ηλ. διεύθυνσή τους.

 

Σύμφωνα με το site του οργανισμού «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η νομοθεσία δεν θα αφορά μόνο στα παραδοσιακά blogs, αλλά θα επεκτείνεται και σε όσους δημοσιεύουν τις απόψεις τους και στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Εκτός από την υπακοή τους στους υπάρχοντες νόμους, οι bloggers θα είναι υπεύθυνοι για την διασταύρωση των στοιχείων και των γεγονότων που ποστάρουν αλλά και για την διαγραφή τυχόν σχολίων που θα περιέχουν τυχόν ανακρίβειες. Παράλληλα, με βάση τον νέο νόμο, θα απαγορεύεται να βλάπτουν τη φήμη ενός ατόμου ή μιας ομάδας καθώς  επίσης  και να χρησιμοποιούν το βήμα τους για να "κρύψουν ή να διαστρεβλώσουν πληροφορίες που αφορούν το δημόσιο συμφέρον".

 

Επιπρόσθετα, το site Global Voices, σε ένα σκληρό άρθρο που παραλληλίζει το νομοσχέδιο με τις πρακτικές που ακολουθεί η Β. Κορέα,  αναφέρει ότι ο νέος νόμος θα υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες που παρέχουν πλατφόρμες blogging να παραδίδουν τα στοιχεία των χρηστών τους στις αρχές, διατηρώντας τα στα αρχεία τους για τουλάχιστον 6 μήνες. Η μή συμμόρφωσή τους μπορεί να επιφέρει πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ.

 

[via]

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr